Андрей Ковачев: Манфред Вебер е нашият кандидат за председател на ЕК


На свой конгрес във финландската столица Хелзинки ЕНП избра германския евродепутат Манфред Вебер за водач на изборите за ЕП през месец май 2019 година. Според евродепутата Андрей Ковачев, зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП, изборът е бил демократичен, а победата на Вебер – категорична пред втория кандидат Александър Стуб. 

„Имаше съревнование. Двамата кандидати се представиха много добре в един дуел, дебат, който се проведе в Хелзинки. Представиха своите платформи, които няма как да са много различни, защото и двамата са представители на ЕНП“ – коментира Андрей Ковачев. Той  допълни, че с този избор ЕНП е показала един добър пример на другите европейски демократични партии.

 „Ние застанахме зад кандидатурата на Манфред Вебер, защото той е наш приятел, познава ни отдавна, работим години с него, познава България, бил е многократно в нашата страна, подкрепя ни и затова заложихме на него“ – каза още евродепутатът Андрей Ковачев.

Ако ЕНП след евроизборите догодина отново е първа политическа сила и има най-много депутати в ЕП, Манфред Вебер ще претендира за един от най-важните постове в ЕС – председател на ЕК.

Репортаж на Елизабет Александрова можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!