Полша настоява за допълнителни санкции на ЕС срещу Русия, заради напрежението с Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път нарушава споразуменията с Украйна!" - казва за инцидента в Азовско море полският президент Анджей Дуда. Преди 15 дни руският боен флот задържа три украински военни кораби и екипажите им в Керченския пролив. Москва твърди, че те навлезли незаконно в руски териториални води. Руският президент Владимир Путин определи случилото се като провокация и обвини Киев: "Това е игра на изостряне на напрежението - нечистоплътна игра вътре в страната, с цел натиск върху политическите противници".
Киев въведе военно положение в граничните райони с Русия, а украинският президент Петро Порошенко обясни: "Военното положение се въвежда, за да се укрепят отбранителните възможности на фона на увеличаващата се агресивност и студения акт на агресия от страна на Руската федерация".
Европейският съюз призова двете страни към сдържаност. Говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич подчерта:
"Това развитие на събитията е неприемливо. Ние очакваме Русия незабавно да освободи корабите и техния екипаж."
Полша поиска Европейският съюз да въведе допълнителни санкции срещу Русия: "Трудно е да пренебрегнем това, което се случи. Надяваме се, че в близко бъдеще ще се стигне до деескалация на напрежението. Необходими са по нататъшни действия, които да доведат до приключване на тези военни конфликти в тази част на Европа, които са от 2013 година и са свързани най-вече със спазването на Минските споразумения. Ако има по нататъшни санкции срещу Русия Полша ще ги подкрепи", казва полският президент.
Германия и Франция са готови да посредничат, за да бъде избегната по-сериозна криза между Русия и Украйна. А германският канцлер Ангела Меркел припомня, че конфликти се решават чрез диалог: "Не налагаме санкции на Русия само заради санкциите, а за да покажем, че всички страни, били те и в географска близост до Русия, имат право на собствено развитие."
Лидерите на Европейския съюз ще обсъждат дали срещу Русия да бъдат въведени допълнителни санкции, потвърди външният министър на Австрия Карин Кнайсъл, чиято страна председателства Съвета на ЕС в момента. Темата беше и в дневния ред на срещата на първите дипломати на държавите-членки.
Междувременно, заради участие в изборите в самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск, Съветът на Европейския съюз добави още девет души към забранителния списък на лицата за действия, застрашаващи териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Те не могат да влизат на територията на нито една държава-членка. Замразавят се и всичките им активи в Европейския съюз.  
Цената на геополитическото противопостяване плащат 24 украински моряци, които остават в руски плен. Сред тях и 26-годишният етнически българин Владимир Варимез. Баща му Константин научил за случилото се от телевизията. Повече от две седмици няма информация как е синът му. Знае само, че е преместен в Москва:
"Нищо не се промени. Консулът ни е отишъл и се е срещнал с петима от задържаните украински моряци в Москва. Каквото показват по телевизията, това виждаме. Още нищо не знаем какво ще бъде!", казва Константин Варимез.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!