Настъпи краят на блокирането на онлайн-достъпа на географски принцип

Снимка: архив


Геоблокинг. За потребителите на онлайн-услуги това е изключително неприятното блокиране на достъпа на географски принцип. Къде се намирате, издават IP-адресът или кредитната карта, с която искате да платите в интернет. До скоро това имаше значение, когато искате да пазарувате в интернет или да гледате някои определени медийни продукции.

Eвропейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия постигнаха тристранно политическо споразумение за премахването на неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет, което е важна част от изграждането на единния цифров пазар за Европа. Като огромна стъпка напред определи решението еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. А вицепрезидентът на Европейската комисия Андрус Ансип призна пред журналсити: "Мразя блокирането на географски принцип от дъното на душата си. За мен това е старомодно и несправедливо ограничаване на потребителите. Не мисля, че е редно да използваме такива инструменти в 21-ви век. Новите правила ще позволят на потребителите да се възползват от по-голям избор на продукти на конкурентни цени."

На практика това означава, че от началото на декември онлайн търговците вече не могат да блокират потребителите в мрежата или да ги пренасочват автоматично към местна версия на техния сайт в зависимост от местоположението им, откъдето се свързват. Ако например клиент от България иска да пазарува от онлайн магазин в Италия, вече няма да бъде автоматично препращан към българския клон. Това остава възможна опция, но едва след изричното съгласие на потребителя.

"Това може би дори не е лоша идея, защото до сега ставахме свидетели на ценова дискриминация. Т.е. потребители от различни държави получаваха за една и съща стока или услуга различна цена", смята евродепутатката от партията на пиратите Юлия Реда. Друга новост в европейската директива се отнася до кредитните карти, които вече трябва да се приемат от онлайн търговците независимо от това, къде са издадени. Ограниченията обаче въпреки това остават за финансови и транспортни услуги, като например самолетни билети. За Юлия Реда от партията на пиратите в ЕП е недопустимо, че новата директива не се отнася до защитено от авторското право съдържание, като електронни книги, компютърни игри, филми или музика. "Именно в тази област географското блокиране за сега ще остане в сила. Така че е много важно, следващият Европейски парламент след изборите през май догодина да упражни натиск над Европейската комисия за окончателното отпадане на блокирането по географски принцип."

Макар отпадането на блокирането по географски принцип да не е всеобхватно, вицепрезидентът на Европейската комисия Ансип защити решението: "Тук се сблъскват две теории - теорията за блокиране на географски принцип и теорията за свободния пазар. Ние направихме своя избор. Двете теории не могат да съществуват едновременно. Трябва обаче да хармонизираме законодателството за авторското право. Имам предвид библиотеките и съдържанията, предвидени за хора със специални потребности."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!