До 2050 г. икономиката на страните от ЕС трябва да стане неутрална към климата

Европейския комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Чиста планета за всички". Под това заглавие Европейската комисия представи своя стратегия за неутрална към климата икономика. И си постави амбициозната цел, това да бъде постигнато до 2050 г. Така Европейската комисия изпълнява ангажимента си в рамките на Парижкото споразумение за климата да представи своя план за намаляване на парниковите газове.

"До средата на века ще сведем емисиите парникови газове до нула и ще се превърнем в първата в света голяма икономика, която е неутрална към климата“, обяви европейският комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. По думите му, тази цел ще изисква много инвестиции и усилия, но е напълно постижима и наложителна предвид желанието на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

"Планета, на която климатът е извън контрол, не може да предложи на жителите си нито сигурност, нито благоденствие." Така вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович описа необходимостта от Стратегия за климата на ЕС. Тя обаче не съдържа конкретни стъпки за това, как европейската икономика да се превърне в неутрална за климата. Стратегията е по-скоро визия за бъдещето и описва желанието на ЕС да се лиши от използването на петрол, газ и въглища, като премине към възобновяеми енергийни източници. Енергийната революция се отнася както до големи отрасли като транспорта и земеделието, така и до топлоизолацията на сградите. "Това ще ни гарантира по-чист въздух, но и повече инвестиции в европейската индустрия", аргументира Шефчович.

Европейската комисия е наясно с това, че този преход изисква много усилия. Освен това тя трябва да гарантира, че изпълнението на климатичните цели ще бъде на социално поносима цена. На 290 милиарда евро възлизат необходимите инвестиции, е изчислила Европейската комисия. "За някои сектори този преход ще е труден. Затова трябва да инвестираме значителни суми в повишаването на квалификацията", смята вицепрезидентът на комисията.

От друга страна обаче стратегията за климата на ЕС би спестила не малко средства, смятат в Брюксел. Заради автоматичното намаляване на вноса на твърди горива, както и заради очакваното намаляване на разходите за здраве.

Стратегията на ЕС за климата получи широка подкрепа от партиите в Европейския парламент. Въпреки това обаче има още какво да се желае, смята Бас Айкаут от Зелените. „Приветстваме желанието на ЕК да стимулира икономика без вредни газове, но липсват конкретни решения, например за намаляването на вредните емисии в транспорта“, подчерта Айкаут, който смята, че стратегията за климата има противници в Европейската комисия и това е забавило приемането на документа. "Това е политическо решение, срещу което протестираме", заяви евродепутатът от Зелените Бас Айкауд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!