ЕС и Япония разширяват икономическото си партньорство през 2019

Годината за Европейския съюз започва с важно за икономиката му събитие. Очакваното влизане в сила на споразумението за свободна търговия с Япония, гарантиращо по-облекчени условия за износ на стоки. Така ще се даде възможност на бизнеса в Европа да достига по-лесно до 127 милиона японски потребители. Документът предвижда още след определен период премахване на съществуващите в момента мита на стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията от Европейския съюз. Ползите от споразумението  ще бъдат усетени от търговците на вина, спиртни напитки, месо, млечни продукти, текстил и кожени изделия, както и от фирмите в железопътния сектор, малките и средни предприятия. Очакванията са производителите на вина например годишно да спестяват от мита около 134 милиона евро, изчисли еврокомисарят по земеделските въпроси Фил Хоган. А, колегата му Сесилия Малстрьом - комисар по търговските въпроси отбеляза значението на документа за икономиките на двете страни: 

То е важно и за световната икономика. Споразумението ще подобри партньорството между Европейския съюз и четвъртата най-голяма икономика в света и очакваме да даде силен тласък на износа в много от секторите на икономиката на Европейския съюз ,
каза Сесилия Малстрьом. 
Япония е вторият най-голям търговски партньoр на Европейския съюз след Китай, но въпреки това Европейската комисия смята, че заради особеностите на икономиката си, Япония все още е предизвикателство за правенето на бизнес. Очакванията обаче са сега това да се промени, каквато надежда изрази председателят на Комисията по международна търговия в Европейския парламент Бернд Ланге: 
Това е силен сигнал, който Европейският съюз и Япония отправят към търговските си отношения и към предизвикателствата на глобализацията за сътрудничеството и установяването на световни стандарти, казва Бернд Ланге - председател на Комисията по международна търговия в Европейския парламент. 
Според данни от 2017 внесените от Япония в ЕС стоки са на стойност над 68 милиона евро, а износът на Съюза за Япония е бил за над 60  милиона евро. С влизането в сила на споразумението бизнесът и от двете страни ще се възползва от възможностите, които ще има, убеден е преподавателят по Международни отношения в Университета за национално и световно стопанство - доцент Паскал Желев: 
При редица чувствителни сектори се предвижда преходен период - при автомобилите, там преходният период е от 7 години. Но след седем години ние като потребители ще се възползваме от възможността да внасяме по-евтино автомобили  с 10 %, казва доцент Паскал Желев от Университета за национално и световно стопанство за параметрите на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Япония, което предстои да влезе в сила тази година след като бъде ратифицирано от всички страни - членки на Европейския съюз. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!