Първият одитен доклад за хуманно отношение към селскостопанските животни отчете забавено прилагане на европейското законодателство


Европейския съюз трябва да работи за преодоляване на разминаването между амбициозните си цели и прилагането на практика в политиката за хуманно отношение към животните. Това  заявяват одиторите в първия по рода си доклад на Европейската сметна палата. Те направиха двегодишна обстойна проверка дали се спазват европейските правила за хуманно отношение към селскостопанските животни във фермите в пет европейски държави : Германия, Франция, Италия, Полша и Румъния. Заедно, тези държави представляват малко повече от половината от пазара на месо в Общността. Все още има слабости по отношение условията на отглеждане, въпреки че Европейската комисия  е издала насоки за това, както и за транспортирането и умъртвяването, пише в доклада. Одиторите посочват, че може да отнеме много време, докато  държавите членки реагират на препоръките на Европейската комисия. Подчертава се, че ЕС разполага с едни от най-високите стандарти в света за хуманно отношение към животните, а и общата селскостопанска политика обвързва плащанията за земеделските стопани със спазването на определен минимален набор изисквания за хуманно отношение. Направилите проверката пишат, че финансовите ресурси на Общата селскостопанска политика могат да се използват по-ефективно за насърчаване на по-високи стандарти. Докладът представи одиторът от европейската сметна палата Януш Войчеховски, отговарящ за изготвянето на документа. 
"Имаме добър стандарт и много регулации и директиви, но нямаме ефективен контрол дали всичко това се прилага и изпълнява. Абсолютно необходимо е да се засили и разшири контролът и наказанията - това е първото важно нещо за решаване. Вторият проблем е нерешеният от десетилетие проблем с безболезнения метод на умъртвяване на животните в кланиците. В различните страни-членки регулацията се спазва различно - в Германия, например, всички са стриктни по отношение на европейските правила докато в Полша всяко едно месопреработвателно предприятие е оставено да избира метода на умъртвяване. Това е също е важен въпрос, който трябва да се реши. Мисля, че можем да постигнем повече в хуманното отношение към животните при отглеждането им в клетка - друг важен пункт в бъдещите дебати по общата селскостопанска политика, за да се използват по-добре приетите до този момент препоръки."
В доклада, представен пред интергрупата в Европейския парламент за хуманно отношение към животните, са отправени препоръки към Европейската комисия. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който присъстваше на представянето на доклада, подчерта в отговора
"Приоритет номер едно е и ще бъде прилагането на съществуващите документи на Европейския съюз в областта на хуманното отношение към животните. Приложението на европейското законодателство е наистина голям проблем за нас и съществена част от всекидневната ни работа. Вторият по важност приоритет, както подчерта в доклада си Сметната палата, е защитата на животните по време на транспортирането им. През изминалото лято наблюдавахме на място ситуацията с превоза на живи животни на българската граница с Турция. Комисията и аз лично няколко пъти писахме на държавите-членки да спазват изискванията. В резултат, малко от тях решиха да спрат износа за Турция през горещите месеци, докато по-голямата част от държавите-членки засилиха мониторинга си в тази област."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!