Дезинформацията по време на избори

 Създаването на национални центрове, които да  работят в сътрудничество с Европейската комисия и Европейската служба за външно действие, са част от усилията на институциите да овладеят нарастващата дезинформация. Те ще отговарят  за провеждането на евроизборите, ще подават  сигнали за фалшиви новини и по този начин ще ги отстраняват. Виртуалният свят става все по-голям и осезаем за хората, каза Момчил Неков, евродепутат  от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент.Той цитира статистика на Евробарометър:

"81 процента, от анкетирани 26 хиляди граждани  на Европейския съюз, заявяват, че  фалшивите новини представляват  заплаха за демокрацията.Това означава, че тук вече говорим за нови предизвикателства, като медийната грамотност.За уменията  много ясно да се разграничават мнения от факти. Дезинформацията е, може би едно ниво по-нагоре, защото тук говорим вече за измислена информация, за вадене на думи от контекста, които се използват по такъв начин, за да могат да подведат потребителя на тази информация.

Затова са важни две неща .Кодексът за добри практики, който вече е създаден и в който са включени гиганти като Фейсбук ,Туитър, Гугъл и Мозила. Той е отворен за подписване и от социалните медии, онлайн мрежите и рекламодателите

Най - добрата практика е самите играчи , които са в медийната среда и в социалните  мрежи, да поемат ангажименти ,които ще се спазват- дали ще бъде целия пакет или част от него."

Повече чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!