Австрия поставя под съмнение Европейската конвенция за правата на човека

Австрийският вътрешен министър Херберт Кикл
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Австрийската крайна десница за пореден път постави под съмнение спазването на принципите на правовата държава. Виена настоява за по-строг режим в Европейския съюз спрямо криминално проявени бежанци, стана ясно миналата седмица. За целта националконсервативното правителство на канцлера Себастиян Курц ще преговаря с Европейската комисия и Румъния като ротационен председател на Съвета на ЕС, обяви вътрешното министерство във Виена.

Това се случва на фона на изострена дискусия около изказване на вътрешния министър на Австрия Херберт Кикл, който се обяви срещу Европейската конвенция за правата на човека. Нещо повече – Кикл, който е представител на крайнодясната съуправляваща „Партия на свободата“, постави под съмнение основния принцип на правовата държава: "Все още смятам, че правото трябва да следва политиката, а не политиката да се съобразява с правото", заяви вътрешният министър в телевизионно интервю. И поясни позицията си: "Най-голямата опасност за правовата държава е злоупотребата със самата нея. Когато законите започнат да работят срещу държавата. Когато се спъваме в собствените си закони и се оказваме с вързани ръце. Изведнъж на пътя ни се изправят странни правни конструкции, които често пъти са далечен спомен от миналото, създадени при съвсем други обстоятелства, а в днешно време представляват огромна пречка."

Херберт Кикл визира Европейската конвенция за правата на човека, която е залегнала и в Конституцията на Австрия, приета преди 59 години. Скандалното му изказване принуди президента на страната Александър Ван Дер Белен да коментира в Туитър, че поставянето на Конвенцията за правата на човека под съмнение означава суспендиране на Конституцията.

Отмяната на Конвенцията е записано в предизборната програма на националистическата „Партия на свободата“, която е коалиционен партньор на консервативния канцлер Себастиян Курц. „Ние просто следваме правителствената програма“, аргументира се заместник-председателят на партията Манфред Хаймбухнер. По думите му, правата на човека не са измислени за криминални бежанци от Африка и Близкия Изток, които австрийските закони защитават от екстрадиция. „Конвенцията трябва да се разглежда в контекста на днешната ситуация“, смята крайнодесният политик, като припомни, че документът е приет в годините след ужасите на националсоциализма и в зората на сталинизма.

Правосъдният министър Йозеф Мозер от народната партия на канцлера категорично отхвърли позицията на коалиционния партньор в кабинета. „Европейската конвенция за правата на човека е наш цивилизационен избор“, коментира министърът.

Обществеността в Австрия е възмутена от грубия начин, по който вътрешният министър прокарва антиимигрантската политика на партията си. "Конвенцията за правата на човека е междудържавен договор и не може да бъде променена без съгласието на останалите страни. Правителството е на път да разклати основите на правовия ред в Австрия" , коментира Лудвиг Адамович, бивш председател на Конституционния съд на Австрия и настоящ съветник на президента. А опозицията в страната обяви, че подготвя вот на недоверие към кабинета на Себастиян Курц.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!