Безплатни стажове в областта на новите технологии за 6 хиляди евростуденти

Мария Габриел


Програмата за студентски стажове в областта на новите технологии „Цифрова възможност“ осигурява на 6 хиляди студенти от цяла Европа опит в международни компании. Броят на сключените споразумения за стаж от представянето на пилотния проект през юни досега е 1 000, отбеляза еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел:

Искаме да привлечем студенти от други традиционни и не толкова спонтанно свързани с информационните технологии области, каквито са медицината, културата, архитектурата, строителството. Давайки им възможност да направят този стаж, всъщност те самите да се убедят в потенциала на новите технологии за развитието на собствената им област и за развитие на техните идеи.

Освен доразвиване на дигиталните умения, от стажантите се очаква още:

Да добавят уеб дизайн, изкуствен интелект, киберсигурност. Това са теми, които все повече ще бъдат част от ежедневието ни и затова искаме да дадем вдъхновение на младите хора и междувременно да им дадем практически опит.

Средната продължителност на трансграничните стажове е 5 месеца и те ще бъдат предоставяни до края на 2020 година. Онлайн платформа дава възможност на студентите и фирмите, предлагащи работа да влязат в директен контакт помежду си.

Тя може да бъде намерена на адреса на „Еразъм Интерн“. Всеки един студент има възможност да разгледа офертите, които се правят всяка седмица от отделната фирма. Бюджетът ни за този период до 2020 г. е 10 милиона евро и ако направим от този пилотен проект "история на успеха", това на мен ми дава много сили да отстоявам по-силен бюджет в рамките на следващия програмен период.

Половин година след началото на пилотния проект вече са налице и първите истории за успешно реализирани студенти. Наетите стажанти в германо-португалско предприятие, работещо в сектора на аерокосмическата и охранителната промишленост, са получили покана за постоянна заетост и вече са започнали работа във фирмата. Студент по психология, който е изкарал стаж в  Централноевропейския университет в Будапеща се е научил да използва различни езици за програмиране. Той споделя, че придобиването на по-високи цифрови умения е изиграло важна роля за избора му за магистърско обучение.

Еврокомисарят Мария Габриел изрази надежда повече български младежи да вземат участие в проекта:

За мен като български комисар няма да има по-голяма гордост от това българските студенти да покажат потенциала на България и на региона като иновационен хъб. Да имат желание да развият идеите си и те да бъдат прилагани в полза на всеки един от нас. Технологиите вече не са бъдещето ни, те са част от ежедневието ни. Те променят начина, по който живеем, общуваме, пътуваме, образоваме се. Днес няма съмнение, че цифровизацията променя всяка една област от нашия живот и икономиката ни. Затова най-важната инвестиция е инвестицията в цифровите умения!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!