Хуманитарни визи за мигрантите да бъдат издавани в посолствата на страните от ЕС, поиска Европарламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от ЕС да могат да издават хуманитарни визи в посолствата и консулствата си в чужбина, за да могат търсещите закрила да достигат до Европа без да рискуват живота си. Със законодателен доклад Европейският парламент поиска от Европейската комисия да предложи законодателен проект за създаване на Европейска хуманитарна система за визи. Законодателният доклад по собствена инициатива беше подкрепен с 429 гласа „за“, срещу 194 гласа „против“ и 41 „въздържали се“.

Според евродепутатите хуманитарните визи ще помогнат за борбата с трафика на хора и за управлението на влизането, приемането и обработването на молбите за убежище.
Евродепутатите допълват още, че поради липса на правни възможност, приблизително 90% от лицата, на които е предоставена международна закрила, достигат до ЕС по незаконен начин. 

Докладчикът Фернандо Лопес Агилар, подчерта, че трябва да се прави повече, за да се помага на хората в нужда, тъй като в момента няма достатъчно законни и безопасни пътища към Европейския съюз за тези, които търсят международна закрила.

"Много от тези, които успяха да преминат през това ужасно приключение и да дойдат тук, рискуваха живота си. Много от тях го загубиха - 30 хиляди души в Средиземно море. Това е позор. Искам да посоча пред Комисията и пред Съвета, че трябва да дадат отговор. Нашият парламент е готов да даде такъв отговор. Това е част от нашата отговорност", заяви Агилар.

Хуманитарните визи трябва да допринесат и за оптимизирането на бюджета на държавите от ЕС, както и този на Съюза за убжище, процедурите за правоприлагане, граничния контрол, надзора и действата за търесене и спасяване. Същевременно евродепутатите подчертават, че решението за издаването на хуманитарни визи, трябва да остане изключителна компетентност на държавите членки.
 
"Опитваме се да намерим правни пътища, за да могат кандидатите за убежище да могат да получават хуманитарна помощ и да могат в страните си по произход и в транзитните страни да се обръщат към посолство и консулство на страна членка на Европейския съюз, където да подават тези молби без да стават плячка в ръцете на мафията, която извършва трафик на хора и която нарушава човешките права, при това на най-уязвимите групи - жените и децата", каза още Агилар.

Еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис коментира, че ролята на третите държави в решаването на миграционния проблем е ключова.

За да управляваме по-добре миграцията и да почива тя върху един по-общ подход, трябва да засилим законните средства за гражданите от трети държави, които идват в ЕС за международна закрила. Засилването на презаселването от Турция е част от решението да ангажираме третите държави и да намалим незаконните пристигащи. Същевременно смятаме, че за постигането на тази обща цел ключовият потенциал се крие в бързото приемане на рамката за презаселване в ЕС, която бе предложена от Комисията през юли 2016 г.

Еврокомисията трябва да предостави мотивиран отговор по исканията на Европейския парламент до 31 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!