ЕС постави изисквания за инвестиции за намаляване на емисиите парникови газове

Снимка: Cross
Европейският съюз предприема действия, за да намали емисиите на парникови газове и да помогне за овладяване на промените в климата. През октомври 2014 година ръководителите на страните в ЕС приеха рамка за политиките в областта на климата и енергетиката до 2030 година, с която решиха да намалят общите емисии на ЕС с поне 40 процента до 2030 г. спрямо нивото от 1990 г. В приетата от Европейската комисия стратегия "Чиста планета за всички" се поставят много изисквания за инвестиции до 2050 година в секторите, които водят до намаляване на въглеродните емисии. Евродепутатът Искра Михайлова:

 "Това е 23 години, преди крайната точка, неутрална икономика, неутрална енергетика, неутрален транспорт. Въпросът е какви цели ще си поставим ние поетапно и как този етап между 2021 и 2027 година ще се вмести в тази по-дългосрочна програма. Когато ние знаем какви са целите, ние можем да преценим с участието на всички български институции и министерства, и научния потенциал на страната може и да определи  какви са необходимите ресурси, и каква нужда от помощ от Европейския съюз имаме, защото по отношение но подкрепата от Европейския съюз ние вече имаме някакъв опит по оперативните програми. Два планови периода, отминава и втория."


Евродепутатите поставиха изискване до края на 2018 всяка страна-членка да подготви план за намаляване на вредното въздействие от климата. Около 15 процента от емисиите на въглероден диоксид идват от леките и товарните автомобили. Европейският съюз подготвя законодателство, което да постави нови стандарти за емисиите от колите. Парламентът призовава за мерки за облекчаване на прехода към използване на електрически и хибридни превозни средства. Необходими са много инвестиции до 2050 година за намаляване на емисиите на парникови газове. Все още не е ясно каква ще е финансовата рамка, която предвижда Европейската комисия:

"Аз не мога да Ви кажа колко пари ще ни трябват за следващия период, аз мога да кажа, че в Парламента водя битка за това да имаме максимална подкрепа по отношение на структурните фондове и съм категоричен радетел за това България да бъде по-гъвкава  и по-отворена  спрямо новите финансови инструменти и да има национална платформа за Плана за стратегически инвестиции. Оттам може да дойде подкрепата от Европейския съюз . Същевременно трябва да имаме и визия национална, как ще инвестираме частен ресурс. Могат ли предприятията в България, могат ли международни финансови институции да подкрепят мерки последователни, стратегически обосновани със свободен в момента финансов ресурс такъв се намира, за да можем да постигнем целите, които сме си поставили. Тогава ще кажем какъв ресурс ще можем да използваме за 7 годишен период." 


Това съобщи в интервю за "Хоризонт" евродепутата Искра Михайлова, която е и председател на комисията по регионална политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!