Франция настоява за дигитален данък, Германия блокира. За сега.


Амазон, Фейсбук, Гугъл - глобалните интернет компании трупат в Европа милиарди, но плащат само част от дължимия данък печалба. Затова Франция настоява за облагането им с дигитален данък. Германия обаче за сега блокира.

През 2017 г. оборотът на Амазон достига близо 178 милиарда долара. На Гугъл - 111 милиарда долара. Приходите са от търговия, реклама, продажба на данни и т.н. Въпреки, че голяма част от бизнеса се дължи на европейските потребители, в хазната на страните от ЕС влиза една малка част от данъка, който би трябвало да се начисли. Само в Германия световните компании например спестяват около 10 процента.

„За съжаление, федералното правителство блокира общо европейско решение на проблема“, коментира говорителят на Зелените в Европейския парламент Свен Гиголд. И допълва: "Данъчният дъмпинг отслабва вярата в правовата държава и в демокрацията. Хората остават с чувството, че важат различни правила за простосмъртните и за богатите, които могат да си позволят да платят за скриването на приходи. По този начин помагаме на популистите, защото хората не вярват, че демократичните правителства могат да предложат справедливост за всички. А това наистина е игра с огъня", предупреждава Гиголд.

Тези опасения споделя и Франция, която дори е готова да въведе дигиталния данък без да изчака общо европейско решение. За сега Париж и Берлин са готови да въведат през 2021 г. трипроцентен данък за интернет компаниите, ако до 2020 г. не бъде постигнато компромисно решение в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Решение на ниво ОССЕ би заменило решение на ЕС, но каквато и да е платформата - трябва бързо да стигнем до компромис", призова френският финансов министър Брюно Льо Мер. За германския му колега Олаф Шолц обаче има все още отворени въпроси: "Как ще се впише този нов данък в данъчната система на отделните страни, как ще се справим със спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане, как ще се впише данъкът в европейското законодателство", попита Олаф Шолц.

Притесненията на правителството в Берлин всъщност се коренят в търговския конфликт между Съединените щати и Европейския съюз. Ако Европа обложи с данък американските интернет-гиганти, Вашингтон вероятно ще отговори с повишаване на митата върху вноса на автомобили. А автомобилната индустрия е гръбнакът на германската икономика.

Така ЕС остава разединен и по въпроса с дигиталния данък. Освен Франция и Великобритания, макар да напуска ЕС, както и Испания и Австрия са готови да въведат спорния данък преди Брюксел да постигне общо решение по въпроса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!