Българските потребители се опитват да изпреварят евентуалните неблагоприятни последици от Брекзит


В очакване на Брекзит българските потребители търсят информация за последиците и се опитват да ги изпреварят. Освен за тези, които живеят и работят във Великобритания, очаква се, че последиците най-силно ще се усетят  за търговията и пътуванията.

  Игнат Арсенов - директор на  Европейския потребителски център в България посочва, че Мрежата от потребителски центрове в Европа се подготвя, за да даде пълна информация какво ще се случи, ако няма сделка:

  "Това означава, че над 90 директиви, които се прилагат в рамките на Европейския съюз вече няма да се прилагат във Великобритания."

  Много българи пазаруват от британски сайтове. Силвия Георгиева е един от тези потребители. Тя изрази притесненията си:

  "Смятам, че сега ще се вдигнат цените, много по-трудни ще бъдат доставките."

  Венцислав Цанков също има опасения:

  "Трудно ще си търсим правата. Европейското законодателство вече мисля, че няма да е валидно за Великобритания."

  Въпреки, че дори за институциите стоят много въпросителни около Брекзит,  Игнат Аресонв уверява, че в някои случаи потребителските права ще се запазят в цялата си пълнота, когато пазаруваме онлайн:

  "Когато търговецът насочва своята дейност към България. Когато сайтът е на български или завършва на точка БГ или по някакъв начин има реклама в България."

  Потребителите, обаче бързат да направят необходимите покупки преди Брекзит, наблюдава Силвия Георгиева:

  "Много бързо се изчерпват определени артикули, които преди можеш да разчиташ, че ги има поне седмица - две. Да прецениш внимателно. Сега след ден два вече ги няма."

  Кое дава сигурност на потребителите, че техните права ще бъдат запазени според Игнат Арсенов:

  "Тези директиви за защита правата на потребителите са въведени  в националното законодателство, както на България, така и на Великобритания. В този смисъл правата на потребителите остават във вътрешното законодателство на Великобритания и те няма да се загубят от първия ден."

  Европейския потребителски център ще продължи да действа във Великобритания и след Брекзит:

  "Нашият център във Великобритания няма да преустанови да работи минимум една година след Брекзит. т. е. потребителите ще могат да разчитат и евентуално, ако възникне някакъв спор или проблем, да могат да се защитят и по доброволен начин без да ходят на съд"

  В каква степен Брекзит ще засегна пътуванията? Венцеслав Цанков очаква затруднения при пътуванията си до Великобритания след това:

  "Сигурно ще има някакви затруднения - визи, някакви транспортни проблеми, проверки на границите."

  Данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти показват, че в последните 5 - 6 месеца интересът към пътувания във Великобритания е нараснал с до 25 на сто. Много туристи, които биха искали да си спестят разходи за визи например, са посетили Обединеното кралство, като сами са организирали пътуването и престоя си.

  Европейските пътници са едни от най-добре защитените по отношение на въздушния транспорт и имат право на обезщетение при отменен полет, права на грижи, храна, напитки, подчертава Игнат Арсенов и посочва кога няма да можем да ползваме тези права:

  "Ако ние летим от Великобритания към някаква трета държава извън Европейския съюз или летим от Великобритания към държава членка на Европейския съюз, но не с европейски превозвач, тогава тези права няма да се прилагат директно по силата на Европейското право, а ще се прилага националното право на Великобритания."

  Положителен момент е, че националното право на Великобритания предвижда по-дълги срокове на гаранция на закупените стоки. След излизането на Великобритания от Европейския съюз за потребителите ще има и предизвикателства. Например извън съдебното решаване на спорове, посочва още Игнат Арсенов:

  "Няма повече да могат да се възползват от съдействието на Великобритания. Тя няма да е длъжна да спазва тези правила."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!