Прозрачност на лобизма в Европейския съюз - срещи само с регистрирани либисти



В началото на сега действащия Европейски парламент австрийско изследване изчисли, че финансовата индустрия харчи поне 120 милиона евро годишно, за да влияе на европейските политически решения чрез различни лобистки групи. Данните показваха, че за интересите на тази индустрия в Брюксел  работят поне 1 700 лобисти. Съществуваше и съгласие за създаването на общ регистър за лобистите и другите групи по интереси.  Депутататите обявиха това за "първата стъпка към по-голяма прозрачност". Пет години по-късно превръщането на регистъра на лобистите от доброволен в задължителен така и не се случи.


В края на мандата си Европейският парламент направи крачка напред в тази посока и  одобри повече прозрачност и ефективност във вътрешните си правила. Докладчикът по измененията на Правилника на Европейския парламент Ричард Корбит от групата на "Прогресивния алианс на социалистите и демократите" в Европейския парламент посочи, че ключовите участници в законодателния процес на комисии ще бъдат задължени да публикуват онлайн всички записани срещи с представители на интереси.

"Депутатите ще трябва да се срещат само с лобисти, които са регистрирани в "Регистъра  за прозрачност". Не става въпрос обаче за задължение, а за препоръка, но това е важна препоръка за депутатите. С промените обаче отиваме много по-далеч, когато говорим за евродепутатите, които ръководят законодателството в парламента, известни като докладчици, докладчиците в сянка и председателите на комисии, които ще  трябва да публикуват техните срещи с лобисти и представители на различни интереси. Става дума само за срещи, които са включени специално в програмата и разбира се, ако се сблъскате с някого в коридора, това не важи, но когато сте организирали среща, това трябва да е ясно и прозрачно."

Уебсайтът на Европейския парламент ще бъде адаптиран технически, така че да позволява на членовете да публикуват информация за това как използват надбавката за общи разходи.

На фона на всичко това редица организации продължават да настояват за  ясни правила за прозрачност на лобизма, както и за общоевропейски мерки срещу нерегламентираното влияние върху политическите решения.
Европейската комисия приветства решението за повече прозрачност в контекста на преговорите за междуинституционално споразумение за задължителен регистър за прозрачност, заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова.

"За Европейската комисия този регистър трябва да е задължителен и да се въведе принципът на предварителните условия. Би следвало представителите на Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия да се срещат само с регистрирани лобисти. За съжаление, в момента подходът е на доброволен принцип."

Евранет +: Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!