Политици, бизнес и граждани с призив за участие в евроизборите през май


Три месеца преди натоварените с очаквания избори за Европейски парламент, активността на граждани и политици за провеждането на на вота става все по-силна. Анализаторите обясняват това с все по - трудно прогнозируемия изход от гласуването. Без съмнение то ще е белязано от фактори, като засилващата се антиевропейска риторика и от ситуацията около излизането на Великобритания от Европейския съюз. Нещо, което би могло да окаже влияние върху Европа, смята холандският евродепутат Матис Ван Милтенбург :

 Но, разбира се, това няма да засенчи европейските избори.

В призивите за участие във вота заедно с политиците се включи и част от европейския бизнес.
Това стана с подписването на споразумение за тясно сътрудничество между Европейския парламент  и Асоциацията на европейските търговско промишлени палати, а председателите им - Антонио Таяни и Кристоф Лейтл изразиха оптимизъм съвместната им работа да даде резултат:

Благодаря за Асоциацията за поетия ангажимент за партньорство през предстоящата предизборна кампания. Нуждаем се от силен ангажимент към гражданите, за да покажем, че ще работим заедно за по-добър Европейски съюз. Ето защо съм много благодарен за партньорството с Асоциацията за  подадената ръка -  за информиране и насърчаване на членовете й за участие в европейските избори.

Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати, е една от най-големите бизнес организации. Тя представлява над 20 милиона компании чрез 45 членове и европейска мрежа от 1 700 регионални и местни камари. С подписването на споразумението за партньорство организацията ще се включи в общоевропейските усилия за подчертаване на значението на изборите и за това защо е важно гражданите да участват в тях, отбеляза председателят на Асоциацията - Кристоф Лейтл:

Следващите пет години ще са решаващи за европейските граждани. Трябва да дадем най- вече на младите хора  перспективи, за да осъществят желанията си. 20-те милиона компании, които представляваме отговарят за бъдещето на много от тези хора. За бизнеса изборът на нов парламент е от решаващо значение, защото от това зависи и  работата на общността. Затова ще направим възможното  за по-добра Европа,  за шанс за младите хора.

Заедно с усилията на политиците и бизнеса в Европа, продължава и гражданската инициатива.
В ход е кампанията, подета от известни европейци - за възвръщането на контрола на гражданите  върху европейския проект. Кулминацията и ще е на 22 март, когато пред представителите на всички партии в Европарламента и кандидати за участие в изборите, организаторите на инициативата ще представят исканията на хората и ще поискат от тях да реагират на притесненията на европейците и да удовлетворят исканията им за решителен отговор на предизвикателствата, пред които в момента е изправена Европа.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!