Борбата с прането на пари - в България и в Европа

Снимка: БГНЕС-архив

Законът за мерките срещу изпирането на пари предизвика протести на адвокатската колегия. Юристите се опасяват, че правото им да пазят адвокатска тайна може да бъде нарушено със спорните текстове в закона. Казусът съвпада с един от най-големите банкови скандали в Европа, при който "Данске банк" - една от най-големите финансови институции в Дания, е уличена в изпирането на над 200 млрд. евро руски пари. Това е станало чрез клоновете на банката в прибалтийските републики - Литва, Латвия и Естония, последната от която поиска затварянето на клона на банката
"Имаме на всяка цена да сложим  край на този невероятен и тъжен случай, при който са извършени сериозни и мащабни престъпления в Естония чрез клон на чуждестранна банка, регистриран в нашата страна", заяви Килвар Кеслер, председател на регулаторния орган в Естония. Датската банка от своя страна обяви затварянето на редица свои клонове в останалите прибалтийски държави, но в скандалът е намесена и "Дойче банк". Това е втори мащабен удар за германската банка, която и без това изпитва сериозни трудности. През септември миналата година "Дойче банк" стана обект на мащабно разследване на прокуратурата заради Панамските досиета, оповестено от Надя Нисен - прокурор от Франфкурт. Именно в този град се намира и централата на Европейската централна банка, към която има редица критики, че си затваря очите или поради неспособност не вижда сериозните проблеми с изпирането на пари. "Случаят може да се появи не само в ABLV"каза латвийският финансовият експерт проф. Александър Машарски още миналата година, когато третата по големина банка в Латвия се оказа намесена в скандал, свързан с преводи от Северна Корея. Това съвпадна с ареста на централния банкер на Латвия Илмар Римшевич, обвинен в пране на пари, критики бяха отправени и към ЕЦБ. Банката взе надзорни мерки, но и не отвори дума за евентуалното престъпление.
Затова в началото на годината "Хоризонт" потърси мнението на Валдис Домбровскис - еврокомисарят по въпросите на еврото и бивш премиер на Латвия. Според него - за борбата с прането на пари трябва да отговарят националните регулаторни органи и Единния банков орган на европейско ниво.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!