ЕП намали таксите за презгранични преводи в евро

| обновено на 06.03.19 в 13:42
Ева Паунова-Майдел


Банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в ЕС в евро и за вътрешните плащания и да направят по - прозрачни разходите за превалутиране. Това е заложено в новите правила, които Европейският парламент одобри с голямо мнозинство. Регламентът влиза в сила от декември тази година и така на практика се слага край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС и извън еврозоната.

"За България това означава поевтиняване на трансграничните преводи около десет пъти" , обясни евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел, която бе основен докладчик и главен преговарящ по регламента.

„В момента таксите, които банките налагат за преводи дори и от 10 евро, може да заплатим 15 евро такса. Това са необосновано високи такси и точно затова европейските институции се наложи да предприемат тези действия. Какво друго означава? Ще премахнем по този начин един истински двоен стандарт, който има към нашите потребители и нашите бизнеси като намалим тези такси значително и ги направим еквивалентни на таксите за вътрешни преводи. Ако изпращаме пари между София и Бургас таксата, която заплащаме, ще бъде еквивалентна на таксата при изпращането на пари между Бургас и Брюксел.“

Ева Майдел допълни още, че всички, които пътуват и използват банковите си карти за плащане или теглене на пари в други държави от ЕС, ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и колко са таксите за превалутиране, за да могат да изберат най - изгодната алтернатива.

„В момента ни се налагат такси и обменни курсове, за които нямаме информация, не знаем какви са. Благодарение на регламента от 2020 г. , когато правим този вид трансакции или теглим пари, ще имаме по - голяма яснота какво плащаме в момента на случването на тази трансакция, а не месец по - късно или понякога дори и повече от месец, когато получим нашето извлечение от картовата ни сметка“, каза Ева Майдел

Поевтиняването на трансграничните преводи в евро е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга, допълни още Майдел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!