Ограничаване на скритото лобиране и на фалшиви групи са част от новите правила, валидни и за бъдещия състав на Европейския парламент след изборите


Три месеца преди изборите за нов състав на Европейския парламент,  в края на януари 2019,  европейските депутати успяха да приемат нови правила за вътрешна прозрачност в пленарната зала. В бъдеще членовете на ЕП, които работят по законодателството на ЕС, ще бъдат задължени да публикуват подробности за срещите си с лобистите и с лобисктите групи на експертни или бизнес организации.  Новият елемент в гласуваното предложение беше да се осигури видимост и проследимостпо отношение на контактите на европейските законодатели с външните организации.

При гласуването на това ново правило, което цели осигуряване на повече прозрачност Европейската народна партия поиска тайно гласуване , ход, който предизвика ожесточена критика от страна на Зелените.

„По ирония на съдбата, това е гласуване за прозрачност, което се провежда тайно. Това може да подхрани антиевропейския популизъм и е израз на страх" - каза Свен Гиголд от германските Зелени в ЕП
(Sven Giegold, Member of the European Parliament for Germany – Greens).

В крайна сметка предложението беше прието с 380 гласа „за“, 224 гласа „против“.

Друго ново правило е, че така наречените „фалшиви" или допълнително конструирани политически групи не трябва да могат да бъдат създавани в следващия Европейски парламент. Става дума за ад хок конструкции между депутати от различни политически партии, които решават да сформират група, за да усвоят средствата, които се разпределят за административното обслужване на политическите семейства и коалиции вътре в рамките на ЕП.

Според някои евродепутати групата „Европа на свободата и пряката демокрация“ е тъкмо такава група, която ад хок събира  британската евроскептична и про-Брекзит UKIP (Партията за независимост на Обединеното кралство) на Найджъл Фараж и италианската Пет звезди ( Cinque Stelle), въпреки че тези две политически формации не споделят напълно еднакви политически възгледи.

Като официална политическа група вътре в рамките на Европейския парламент групата "Европа на свободата и пряката демокрация" (EFDD) се ползва от допълнително финансиране.

Мнозина смятат, че подобна практика е неприемлива, и затова е ключово преди изборите за нов ЕП да бъде регулиран процеса на конструиране на парламентарни групи.,  Според евродепутата от Люксембург Карл Геренс от групата на либералите (Charles Goerens, Member of the European Parliament for Luxembourg – ALDE).

„Има членове на тази група, които открито признават, че никога не са се срещали като група. Не мога да си представя как създаването на политическа група има смисъл, ако не е възможно да се разграничи от други групи. В противен случай можем да кажем, че сме еднопартиен ЕС. А политическите групи просто са там, за да задоволят лукса, който някои биха искали да се насладят. Така се стига до създаване на политически групи,  за да могат членовете да се възползват от наличието на водач или други удобства. Това обаче не отразява непременно вота на избирателите и е неприемливо от гледна точка на демокрацията".

Привилегиите на парламентарните групи включват съответно офиси, допълнително административно обслужване, шофьор и чисто финансово подсигуряване. Темата за парламентарните фракции вътре в Европейския парламент и даже в рамките на големите европейски политически семейства получи нова острота и допълнителна видимост и заради вътрешния дебат в най-голямата парламентарна група в ЕП - Европейската народна партия след като част от членуващите в нея национални политически партии поискаха изключването на унгарската Фидес на примера Виктор Орбан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!