Димитрис Аврамопулос: ЕС трябва да приключи реформата по общата система за предоставяне на убежище

Снимка: reutersconnect.com


Миграцията продължава да бъде водеща тема не само в дневния ред на Европейския съюз, но и в световен план, казва еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос. Въпросът ще продължи да бъде сред водещите за съюза на фона европейските избори през май. Разногласията по темата се задълбочават. Тя е обект на широка политическа употреба и дори на фалшиви новини: Понякога е трудно да разбереш какво се случва в действителност с миграцията в Европа, признава Аврамопулос и посочва фактите:
Кризисните времена, когато стотици хиляди бежанци достигаха бреговете на Гърция и Италия, вече са зад гърба ни. Но, това не означава, че трябва да лежим на тези лаври. В западното Средиземноморие Испания е под миграционен натиск.
През 2018 година Европейският съюз отпусна 36 милиона евро  спешна помощ за Испания. Брюксел е готов да продължи да подкрепя Мадрид технически, финансово и политически, декларира Аврамопулос. Европейският съюз трябва да засили и помощта си за Мароко:
Това започва с по-нататъшното изпълнение на програмата в размер на 140 милиона евро за мерки в помощ на Мароко, за да подобри капацитета си за охрана на границите.
Въпреки, че бежанският поток към Гърция намалява, благодарение и на договорката с Турция, еврокомисарят Димитрис Аврамопулос настоява за мерки от Атина:  
Гръцките власти трябва да изготвят ефективна национална стратегия за управление на миграцията. Необходими са повече усилия, за да бъде ускорен процесът при обработване на молбите за убежище, както и процесът по връщане на мигрантите в страната, от която идват. Най-голямото ми безпокойство е свързано с осигуряването на подходящи места за настаняване на бежанците.
За повече усилия за реформирането на общата политика за убежище и миграция призовава и португалският президент Марсело Ребело де Соуза, чиято страна е външна граница на Европейския съюз:
Няма да има траен отговор по темата, ако няма сътрудничество между европейските държави от една страна и страните на миграция от друга. Позицията на Португалия е за много по-голямо и трайно сътрудничество с държавите от средния и далечен Изток, както и с Африканския континент, който ще продължава да играе още по-голяма роля в тази насока. Това е чувствителна тема за нас и се отнасяме към нея с човечност, солидарно с ЕС, но и със съзнанието, че трябва да има силна обща политика, а не разделение в позициите, което задълбочава проблема - икономически, политически и най-вече хуманитарно.   
Проблемът с мигрантите ще стане неуправляем, ако страните действат сами, признава и Димитрис Аврамопулос:
Трябва да бъде подобрено управлението на миграцията вътре в Европа. Ние трябва да сме в състояние да спрем вторична миграционна вълна. Затова трябва да приключим реформата по общата европейска система за предоставяне на убежище.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!