Управлението на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент


Миграцията се превърна в общото предизвикателство пред страните-членки на Европейския съюз. И макар общата тенденция да показва  намаляване на мигрантите след 2015 г. до 150 хиляди за 2018 г., много граждани загубиха доверие в европейските власти и в способността им да се справят ефективно с проблемите. Редици мерки предприе Европейският съюз в последните години: Общият план за действие от Валета с доверителния фонд за държавите от африканския континент, споразумението с Турция за овладяване на интензивния мигрантски поток, което още функционира и Турция стриктно го изпълнява, планът за инвестиции на Европейския съюз за различни инициативи в държавите по произход. 

Миграцията винаги е основна тема - така ще е и за европейските избори, убедено заяви на кръгла маса в София, посветена на управлението на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент Михаел Шпинделегер - генерален директор на Международния център за развитие на миграционните политики:

"По тази причина това, което трябва да направим сега е да си върнем контрола върху ситуацията и да предприемем необходимите мерки, за да си върнем доверието на нашите граждани и гласоподаватели. Но, докато в Европейския съюз имаме системи, които позволяват движението от една държава в друга, търсейки процедура за убежище и нашата система не е в състояние да дава отказ, и то след като на този човек вече му е било отказано убежище в държава-членка, ние имаме и ще продължаваме на имаме проблеми. Проверихме и се оказа, че в 18 страни-членки на Европейския съюз има различни процедури за убежище. Имахме и хора със седем различни самоличности, чрез които започват нова процедура за убежище. Така че трябва да си напишем домашното като държави-членки на Евросъюза, да имаме единна европейска система за убежище и ако една държава каже "не", това да означава "не" за всички страни-членки" - призова Шпинделегер и посочи, че мигрантската криза не е приключила, просто е в период на затишие.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел отбеляза, че  Европейската комисия е направила предложение за тройно увеличение на бюджета за миграция в следващия програмен период.

"Сега разполагаме с 13 млрд. евро, а предложението на Европейската комисия за периода 2021-2027 г. е 34,9 млрд. евро, подчерта Мария Габриел. Освен заделените 21,3 млрд. евро за нуждите на държавите-членки, така че по-бързо да реагират, координaцията да бъде по-добра. Обръщам внимaнието към създаването на нов фонд за интегриране управление на границите с бюджет от 9,3 млрд. евро."


Според  Мария Габриел основното, което трябва да продължи да се прави, е да бъдат атакувани първопричините за миграцията:

"Най-важно е този цялостен подход да продължава да бъде осъществяван с участието на всички, от които зависи не само формулирането на решението, но и неговото ефективно прилагане. Чрез диалог и сътрудничество, като всеки поема своята част от отговорността, работещите решения са възможни, защото всички говорим за едно: за една по-обеденена и за една по-сигурна Европа."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!