Медийната грамотност - ключ към борбата с дезинформацията

10-минутни часове по медийна грамотност в училище предлага българският еврокомисар Мария Габриел.
 На едно от събитията от първата Европейска седмица на медийната грамотност, пред повече от 400 участници от цяла Европа - институции, експерти, журналисти и граждани, тя подчерта, че медийната грамотност е ключ за критично мислене и борба с дезинформацията.

Основната цел на тази нова инициатива на Европейската комисия е да станат по-видими хората и организациите, които се грижат за повишаване на нивото на медийна грамотност. Според Мария Габриел все още се отделя малко внимание на темата. Тя работи и върху създаването на общ онлайн център, в който да бъдат споделяни всички европейски ресурси, свързани с медийната грамотност, до който всички заинтересовани да имат достъп.

Габриел припомни, че в Европейския съюз вече действа система за ранно предупреждение за случаи на дезинформация. До края на месеца държавите-членки трябва да покажат, че се справят с това да откриват фалшивите новини в мрежата, които застрашават европейските избори. Те трябва също така да могат да локализират откъде идват тези заплахи.

Седмици преди европейските избори през май тази година, темата става по-актуална от всякога. Политическият анализатор Владимир Шопов, обясни, че по последни данни дезинформацията или фалшивите новини, както все още ги наричат, не се разпръскват хаотично, за да провокират потребителите да отварят новини в съмнителни сайтове с шокиращи заглавия. Зад повечето от тях, подчерта Шопов, се чете опит да се конструират определени наративи, които да променят нагласите на гражданите. 

Още по темата - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!