Европарламентът осъвремени правилата на Директивата за авторското право

евранет Илхан Кючюк

Европейският парламент одобри миналата седмица Директивата за авторското право с много спорове за ползата от нея.
Този тип законодателство има за цел да осъвремени авторското право в интернет епохата. На пленарната сесия през миналата седмица депутатите приеха изменени версии на най-противоречивите компоненти – Член 11 и Член 13.
Член 11 позволява на издателите и вестниците да печелят, когато онлайн компании публикуват техните истории. Член 13 изисква от големите онлайн платформи да сканират качено съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали.
Гласуваните предложения остават спорни, въпреки положителния резултат, тъй като въвеждат редица ограничения, включително и за медиите, като например използване на снимки, изпратени от читатели. Също така се въвеждат ограничения в полза на закупилите авторски права за отразяване на събития.
Директивата за авторското право в Европейския съюз има за цел защита на интелектуалната собственост на автори в интернет, но е критикувана, тъй като може да доведе до забрана на част от съдържанието в интернет.
Сега технологичните интернет гиганти ще трябва да плащат за авторски материали. Малките интернет платформи са изключени от директивата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!