"Еразъм+"- повече възможности за обучение на ученици и възрастни


Да бъдат утроени средствата в бюджета на  програма "Еразъм+" след 2020 година- тази позиция гласуваха в края на март евродепутатите. Те предлагат и засилване на сътрудничеството с други европейски програми. Според тях, увеличеното финансиране ще доведе до още по-големи възможности за мобилност за по-широк кръг от хора- от ученици до възрастни обучаеми. Идеята е програмата да е по-достъпна за хората с увреждания или за тези в неравностойно положение.

„Нашата цел е да направим новата програма„ Еразъм + “по-лесна за използване и приобщаваща, достъпна и справедлива за всички групи млади хора и възрастни, независимо от тяхното икономическо положение и други обстоятелства. Инвестирането в „Еразъм“ инвестира в бъдещето на Европейския съюз", каза докладчикът Милан Звер - от групата на Европейската народна партия на Словения, по време на разискването в пленарна зала.

"Фокусирахме се върху това да я направим по-приобщаваща за гражданите на ЕС, независимо от социално-икономическото им положение. Предоставихме много повече средства за мобилност на студентите.... С новото финансиране участниците в програмата "Еразъм +" ще съумеят да придобият умения, които да ги подготвят за предизвикателствата на 21 век в сектори като цифровизацията и климата."


Едно от най-важните неща, които постигнахме в комисията по култура, е именно убедителното увеличаване на парите за "Еразъм", която прераства в нещо по-голямо от това, което е била досега, каза евродепутатът Светослав Малинов:

"Едни от най-хубавите неща, които стават в сферата на образованието в Европейския съюз, слава богу, пряко ни засягат и можем да ги ползваме, тъй като те са най-вече възможности встрани от държавния бюджет да се правят различни неща. Европейският съюз се оказва основен източник на средства за много хора, за много организации, конкретно и за училища..."

Над 9 милиона души са участвали в програма Еразъм от създаването й, а само за 2017 г. участниците са близо 800 000 души. Erasmus + помага на хора от всички възрасти и произход да развиват и споделят знания и опит на институции и организации в различни страни. Тя повишава уменията и междукултурното съзнание и помага на хората да станат социално ангажирани граждани. През 2017 г. над 12 хиляди участници в 331 български проекта са се възползвали от възможностите за по-висока степен на образование, професионално образование и обучение. Един от тях е Марио Илиев от видинската езикова гимназия:

"Тази програма дава доста много възможности на младите хора да се реализират, също така да сверят часовника си, да видят къде се намират в обществото и да разширят своя мироглед. Еразъм дава възможност и за запознаване с нови хора и засяга много социални теми- това кара младите да се интересуват от тях и да се ангажират с различни политики и дейности, да бъдат по-активни. Младите хора придобиват повече опит ..."

По данни на Европейската комисия всеки трети стажант в „Еразъм+“ получава предложение за работа от фирмата, в която е бил на стаж. Също така пет години след дипломиране нивото на безработица сред хората, които са били на обучение или стаж в чужбина, е с 23% по-ниско спрямо хората, които не са се възползвали от подобна възможност. Еразъм+“ обхваща 33 страни - всички страни от ЕС плюс Турция, Северна Македония, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, и е отворена за партньорски страни от целия свят. Програмата поставя ударението върху ученето през целия живот- независимо дали за изучаване на нови езици, развиване на цифрови умения или спортни занимания.

Парламентът одобри продължаването на финансирането на всички текущи проекти в рамките на „Еразъм+“, дори ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!