Програма INTERREG и трансграничното сътрудничество - има ли решение за финансиране на големи инфраструктурни проекти?


Политиката на сближаване в ЕС след 2020 година  се фокусира върху пет основни приоритета, съсредоточени  в  области, в които съюзът може да постигне най-добри и устойчиви резултати, а именно - по-интелигентна Европа, чрез  иновации, цифровизация, подкрепа за малките и средни  предприятия;  по-зелена и безвъглеродна икономика, по-свързана чрез транспорти и цифрови мрежи Европа  и още - по-социална и  по-близо до гражданите. Това е записано и  в документите, касаещи програмите за териториално и трансгранично сътрудничество, съфинансирани от ЕФРР.

Всеобща е оценката, че тези програми са изключително успешни, но бюджетът им –твърде недостатъчен за по-големите  трансгранични проекти, особено в секторите транспорт,околната среда, управлението на кризи и  минимизиране на последствията от природни бедствия.  Има ли възможности увеличение на ресурса?  Темата коментира Андрей Новаков, главен преговарящ  по Кохезионната политика  от ЕП.  

За преодоляването на значителния недостиг на  инвестиции  в трансграничните региони е предвидена възможността националните правителства да  прехвърлят  средства от други програми. Други нови разпоредби позволяват и регламентират привличане на повече частен капитал, което ще допринесе за преодоляването на този недостиг, споделя още евродепутатът от ЕНП. 

"Евранет плюс" с автор Кети Тренчева можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!