Кандидати за евродепутати се ангажират да работят за хуманно отношение към животните

евранет избори ЕП

Йепе Кофод от Прогресивния алианс на социалистите и демократите e първият евродепутат, подписал споразумението между десетки неправителствени организации от Европа и кандидатите за следващия европейски парламент в кампанията "Гласувай за животните". В специалната интернет страница на кампанията е подчертано, че хуманното отношение към животните е решаваща тема за евроизборите. В споразумението кандидатите поемат ангажименти да работят за подобряване политиката за благосъстояние на животните в Европейския съюз. До този момент над 160 кандидат-евродепутати са се включили в кампанията, сред тях все още няма българин. Най-много са като че ли представителите на Франция. Последователи на идеята сред кандидат-евродепутатите има и от източноевропейските държави-членки. Датчанинът Йепе Кофод е вицепрезидент на Интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните в Европейския парламент. На едно от последните заседания на групата, той отчете успехите на своите колеги през отиващия си мандат
Ако се обърнем назад, в изминалите пет години, ще видим дълъг списък от големи и малки успехи в усилията за осигуряване благосъстояние на животните в трудните времена за реализиране на целите на тази политика. Интерпарламентарната група успя да постигне успехи в редица инициативи с потенциално позитивно развитие в бъдеще. От всичките години на съществуването си, интергрупата не е постигала толкова огромно значение, тя се се превърна в основното място за дискусии по темата, поддържа конструктивен диалог с Европейската комисия. 
Рейнеке Хеъмлиърс от неправителствената организация  "Еврогрупа за животните" представи кампанията „Вот за животните“
Нашата цел е да поставим кампанията за защита на животните в тази кандидат-европейска кампания като основна цел. Разчитаме на милионите защитници на животните да направят правилния избор. Тя ще помогне, като покаже на кои кандидати наистина да се доверим.
Хуманното отношение към животните е от голямо значение за гражданите на ЕС, показва неотдавнашно обществено допитване. Европейските граждани смятат, че политическите решения в това отношение ги правят по-горди от принадлежността им към Общността. Повечето европейски политически партии взеха под внимание този въпрос при изготвянето на своите приоритети за следващия законодателен мандат. Хуманното отношение към животните се споменава в програмата или страничните документи на Европейската народна партия, Социалдемократи и демократи, Зелените, Европейска обединена левица и други. 
Ще бъде много важно да се гарантира, че отделните кандидати ще дадат ясни ангажименти по отношение на хуманното отношение към животните в  21 точки, включващи благосъстоянието както на селскостопанските животни, и на животните, използвани за научни изследвания, така и за домашните любимци и за животните в дивата природа. В обещаниетоза следващия петгодишен мандат, през който да се работи за благосъстоянието на животните, се споменава гаранция, че чувствителността на животните и всичко, произлизащо от нея, са признати във всички законодателни предложения и инициативи в бъдещия ЕП. При преразглеждане на договори, да се подкрепи включване на хуманно отношение към животните като област на споделена компетентност. Предизвикайте комисията да осигури ефикасно изпълнение и имплементиране на всички видове закони, свързани с хуманното отношение във всички страни-членки, е следващото изискване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!