Европейският парламент одобри оспорваната нова директива за авторското право

Снимка: pixabay.com


След повече от три години на разгорещен дебат, Европейският парламент одобри новата директива за авторското право. Тя разбуни духовете основно с два текста. В чл. 11 е записано, че сайтовете трябва да плащат на медиите, за да цитират каквото и да е освен "отделни думи или кратки откъси". А чл. 13 задължава сайтове и платформи, където потребителите могат да качват материали, да си осигурят лицензи за всичко, което потребителите биха могли да публикуват.

Срещу тези разпоредби седмици наред в цяла Европа имаше масови протести, обяснява евродепутатът Юлия Реда от пиратската партия: "Имам чувството, че целта на реформата е да накаже ютюб и фейсбук. А младите хора, които протестират по улиците, имат други опасения - те използват още много други платформи, където хората на изкуството вече са намерили своята публика. Реформата ще им отнеме тази възможност за изява", твърди Реда, един от основните противници на въвежданите ограничения. Протестите из цяла Европа се насочиха основно срещу т.нар. филтър, през който в бъдеще трябва да преминава съдържанието, преди да бъде публикувано в мрежата.

"Без тази реформа, без този филтър, в мрежата ще продължи да се публикува съдържание, без авторското право да е защитено. В текста обаче изрично е записано, че допустими изключения от авторското право трябва също да могат да се качват в интернет", защити директивата Аксел Фос от ЕНП, докладчик по темата в ЕП и съавтор на текста.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни приветства новата директива: "С днешното решение Европейският парламент наложи определени правила за интернет. Преди това важаха правилата на Дивия Запад. Отсега нататък ще има лоялна конкуренция; свободата ще бъде гарантирана; няма да има цензура, а вместо това подкрепа за система, която създава 12 милиона работни места в Европа и представлява 9% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз.

Лаура Коми, депутат от „Форца Италия“ в ЕП, коментира, че новият текст за авторските права най-накрая ще гарантира справедливо заплащане на творците: "Днешното гласуване е голямо постижение, което ще защити писателите, редакторите, артистите и певците от големите уеб лобита. Ние показахме, че Брюксел не се подчинява на тези лобита. Защитихме творчеството, работата на журналисти, певци, художници, и изобщо на хората на изкуството."

В приетите текстове не се споменава, че интернет-платформите са длъжни да въвеждат филтри, които да отсяват съдържанието, но в същото време не е ясно, какво друго техническо решение може да има. Също така неясни остават последствията за дигиталните гиганти, ако въведат прекалено широки критерии. Тогава филтърът може и да улови съвпадение в съдържанието, без в случая да е нарушено авторското право. Хелга Трюпел от Зелените в ЕП обаче остава оптимист: "Намерихме разумен компромис. Сигурна съм и се надявам, че младите хора, които протестират сега, само след няколко години, когато тези разпоредби навлязат в практиката, ще се убедят, че не сме ограничили свободата на интернет."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!