В края на мандата на Европейския парламент: Нови законодателни стъпки в борбата срещу двойните стандарти в Европейския съюз


Броени дни до края на мандата на този Европейски парламент потребителите в България и в Източна Европа очакват важното гласуване по пакета, свързан с борбата с двойните стандарти в Европейския съюз. Дотук Европейският съюз предприеме мерки срещу двойното качество на продуктите на Единния пазар, като се заложиха параметри за разработване на единна методология и провеждане на сравнителни тестове на хранителни продукти в различните държави-членки. За първи път евродепутати от Източна и Западна Европа се обединиха около тезата, че са необходими мерки за решение на проблема, с оглед на това, че потребителите правят асоциативна връзка между марка, продукт и качество и очакват продукти с една и съща марка да бъдат идентични по отношение на качество и цена, независимо дали се продават в собствената им страна или в друга държава - членка.
Новите стъпки в битката срещу нелоялните търговски практики бяха направени с положителното гласуване в комисията по земеделие и развитие на селските райони. Всяка държава-членка ще бъде задължена да създаде Орган за контрол на нелоялните търговски практики обяснява  докладчикът Момчил Неков от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

"И тези национални органи си комуникират и всяка година правят отчет по веригата - производител, преработвател и търговец."

Парламентарната комисия по вътрешен пазар подкрепи доклад за по-доброто прилагане и модернизирането на правилата на Европейския съюз за защита на потребителите. Момчил Неков като докладчик направи и предложения, които се одобриха. Идеята е, който произвежда храни с двойни стандарти, да бъде наказван:

"Еднаква опоковка, различно съдържание или различни съставки ще влезе в черния списък и ще се наказва солено: до 10 милиона лева финансово изражение или 4 % от годишния оборот на компанията от предходна година. Наистина смятам, че ще действа възпитателно, а ако случайно някой злоупотреби, подведе потребителите на определени държави-членки, т.е. минимум две държави, където да има такъв двоен стандарт, това означава, че тези пари, когато държавата спечели делото и докаже тази разлика, ще отиват в компенсационен фонд и тези пари ще бъдат използвани в интерес на потребителите в държавата-членка, където има такова нарушение."


Двойните стандарти не касаят само хранителните продукти, но и перилните препарати, козметиката, продукти в автомобилния сектор, услугите, уточнява Неков.

"Така че това е първата стъпка, която е важна, за да имаме единни стандарти на територията на Европейския единен пазар. Това означава от Малко Търново до Дъблин стандартите да са еднакви и оттук нататък да продължаваме с другите неравенства, защото това е първата борба, която дадохме и е успешна. Смятам, че за нас е успех, че се случва по време на Румънското председателство, защото това е добре за нас  - да може досието да свърши до края на този мандат на Европейския парламент или това означава до европейските избори. Има и втори вариант - ние да излезем с призив да го гласуваме в пленарната зала, т.е. това означава, че ще приключим с първо четене и Европейският парламент ще има ясен глас след като е гласувано в пленарната зала."
 
За "Евранет +": Виолета Ашикова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!