ЕС увеличава със 70 процента средствата за България по програмите за пчеларство

| обновено на 09.05.19 в 14:45
Снимка: БГНЕС

Здравето на пчелите е въпрос, който ЕК приема много сериозно.Вниманието на обществеността е насочено към намаляването на пчелните популации в целия свят, трябва да обединим усилията си, за да решим този проблем. Това каза еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган:

През последните години общественото внимание е насочено към въпроса за ролята на медоносните пчели за опрашването и спадането на броя на всички видове насекоми, които допринасят за това - дивите пчели, пеперудите и други. Много видове насекоми, които играят важна роля за опрашването са изчезнали в Европа и по света. Затова постепенно този въпрос става важен не само за обществото, но и за политиците. Пчелите са важна част от екосистемата, важни са за устойчивото земеделие. Затова аз настоях не просто да опростяваме и да модернизираме политиките за опазване, но и да прецизираме целите към фермерите, какво да правят в Общата земеделска политика и една от целите, която трябва да бъде поискана от страните-членки в бъдещия подход е да се търси съгласие за биоразнообразието.

Фил Хоган отбеляза, че 95 процента от бюджета за земеделие през следващите 7 години ще бъде защитен и посочи, че трябва да се защитят и останалите пет процента. Той припомни, че се увеличава бюджетът за пчеларство и предлага повече средства да се отделят за извършване на изследвания, например по отношение на заболяванията сред пчелите:

„Земеделските стопани и пчеларите трябва да обединят сили. Нужен е по-добър диалог и вслушване едни в други. Цифровизацията може да помогне и на двете страни с различни инструменти за развитие"- коментира еврокомисарят Мария Габриел.Като един такъв инструмент тя определи изкуствения интелект:

„Изкуственият интелект наистина може да ни помогне селското стопанство да бъде по-интелигентно,да говорим повече за прецизно земеделие.Изкуственият интелект може да ви бъде полезен за пестицидите.С изкуствения интелект може да бъдат рязко ограничени териториите,на които има нужда от това и бъдат избегнати всички останали негативни ефекти.“

 Приоритет на ЕК и на страната ни е изграждането на цифрови иновационни хъбове - каза още Мария Габриел:

"Цифровите иновационни хъбове, по което имаме бюджет от 500 милиона евро за периода 2016-2020,ясно съм заявила желанието си в следващия бюджет на ЕС бюджетът за дигитални иновационни хъбове да бъде милиард и половина, все повече и повече ще бъде важно цифровият хъб да бъде онова едно гише, където земеделци и пчелари, но и и научната общност, университетите, неправителствения сектор, частния сектор и публичните институции работят заедно. Все повече и повече ще наблягаме и на т.нар. „смарт агри хъб“. Няма как и да не спомена невероятните усилия, огромната ми благодарност към комисар Хоган за увеличените средства по националните програми за пчеларство за следващия програмен период. Увеличението от 36 на 60 милиона, за България - 70 процента увеличениe.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!