Евроинституциите все още не са постигнали категорична забрана на опити с животни



В последното си заседаниe, Интергрупата по благосъстоянието и опазването на животните в Европейския парламент обсъди продължаващата употреба на животни при тестване на козметичните съставки.  През 2018 година беше приета резолюция, призоваваща за забрана на използване на животни в козметичната индустрия в световен мащаб след като тази дейност е вече забранена в страните-членки на Общността от 2013 година. Забраната за тестове върху животни в козметичната индустрия е приоритет както за Парламента, така и за гражданите на ЕС, съгласиха се участниците в интерпарламентарната група.
Тестването на завършени козметични продукти върху животни е забранено в ЕС от 2004 г., а от 2009-та не се позволява тестване на съставки от козметични продукти, както и продажба на продукти, включващи съставки, тествани върху животни.
80 процента от останалите държавите по света обаче все още позволяват използването на животни в лабораториите на козметичната индустрия. 
Финландката Сипра Пиетикайнен, председател на интерпарламентарната група , обобщи
"Има още много работа, за да се придвижи напред дискусията за забрана използването на животни в лабораторни опити в световен план. Не сме удовлетворени как стоят нещата. Необходимо е още много теми и кампании да бъдат подновени в бъдеще, защото има алтернативи, даващи  възможност да се прекрати използването на животни в козметичната индустрия в останалата част от света. Необходими са събития и работни срещи, за да се изгради доверие и да се обясни на научната общност как и кога алтернативните подходи могат да бъдат използвани"
Една от възможностите при създаване на козметичен продукт без да се проявява жестокост спряво живи същества е използването на компютърните симулации и изобщо на изкуствения интелект, подчертаха от европейска неправителствена организация, която се бори с отглеждане на животни в клетки.
Аня Хазекамп от Холандия, вече бивш заместник-председател на Интергрупата по благосъстоянието и опазването на животните в Европейския парламент, отговори на въпрос на представителка на влиятелната по света неправителствена организация ПЕТА защо все още се използват животни в лабораториите въпреки приетата забрана.
"Сигурна съм, че ще всички участници в тази комисия ще продълижм борбата си за благосъстояние на животните и то не само срещу използването им в козметичната индустрия. Винаги, когато сме отправяли запитване до европейската комисия защо все още се използват животни в изпитването на отделни съставки на индустрията, от комисията се позовават на регламента, който позволява това в случай на риск за живота и здравето на заетите в производството."
За ЕВРАНЕТ + - Маргарита Дойчинова






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!