Тази седмица избирателите определят политиките в Европа за следващите пет години

Европейските граждани ще могат да окажат въздействие на бъдещите политики в Европа през следващите пет години, вкл. върху състава на водещия орган – Европейската комисия и това кой ще е нейния ръководител. Европейските избори ще ще се проведат от 23 до 26 май 2019 г., в България - на 26 май. Тогава хората в Европа ще изберат своите представители в Европейския парламент - 751 депутати, които ще представляват техните интереси на европейско ниво.Всеки над 18 години, може да гласува, ако е живял в България или в друга държава - член на Европейския съюз. В България условиятео е уседналост най-малко три месеца непосредствено преди изборите. Това право са придобили Бианка Молдовану от Румъния и Франческо Бонарди от Италия. Те са във Варна от месец февруари по Международната студентска програма ЕРАЗЪМ и учат в Икономческия университет. Бианка е със специалност „Човешки ресурси”, тя споделя, че ще се прибере в родината си, за да гласува.

„Да, ще гласувам.Мисля, че най-важен е пътят за опазване на околната среда, развитие на икономиката. Всичко което се случва в живота ни е резултат от направени избори, затова смятам, че да гласуваш на избори е едно от най-важните неща, казва Бианка. „Ние имаме голям проблем с корупцията. Мисля, че този когото избираме трябва да е някой запознат и го е грижа за това, да работят за хората. Гласувайки се надявам, че там ще отидат правилните хора. Смятам, че имаме такива способни хора и трябва да ги подкрепим, за да работят за справяне с проблема. А не просто да стоим и да гледаме как корупцията се случва”, каза още Бианка Молдовану.  

Франческо Бонарди е със специалност „Маркетинг”, в деня на изборите ще е в България, но казва че няма да гласува нито за кандидат от Италия, нито от България, каквото право има. „Аз вероятно няма да гласувам, защото не знам за коя партия да дам гласа си. В момента политическата обстановка в Италия е катастрофална и е много трудно да избера. Не знам нищо за българските политици и може да направя грешен избор, затова няма да гласувам. Мисля, че те трябва да обясняват повече как работят и от какво са продиктувани политическите процеси. Трябва да вземат предвид повече икономическите проблеми на отделните страни и да съдействат за разрешаването им”, сподели Франческо Бонарди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия