Прецизното земеделие- повече добив с по-малко разход на средства и природни ресурси


Технологиите ще играят ключова роля за развитието на селското стопанство през следващите десетилетия. Очаква се до 2050 г. световното население да се увеличи от 7 на 10 милиарда души. За да бъде преодоляно това демографско предизвикателство, добивите от земеделие ще трябва да нараснат. За изхранване на увеличаващото се население може да допринесе прецизното земеделие, което предлага технологии за производство на повече селскостопанска продукция с по-малко разход. Технологиите, използвани в прецизното земеделие улесняват работата на земеделските производители и пазят околната среда, каза Марейд Макгинес от Групата на Европейската народна партия на Исландия:
"Прецизното земеделие е проява на здрав разум. То използва спътниковите технологии и всякакви други технологични нововъведения, за да улесни работата на земеделския производител. Да се постигат целеви резултати, да се намалят разходите, да се намали разточителното изтичане на ресурси, което може да окаже отрицателно въздействие върху околната среда."
Проучване на Комитета  за бъдещето на науката и технологиите (STOA) на Европейския парламент показва, че прецизното земеделие може активно да допринесе за продоволствената сигурност и безопасност, позволява производството на повече храни, като се използват по-малко суровини, торове и пестициди, което прави селското стопанство едновременно по-продуктивно и по-устойчиво. Базирани на сензори, системи за мониторинг подобряват прогнозите за добив и осигуряват фермерите с по-добра информация и ранно предупреждение за състоянието на културите, казва и Явор Йорданов, експерт от Националната почвена служба. В основата на прецизното земеделие е и опазването на околната среда: 
"Трябва да започнем точно от това, защото земеделието оказва най-голямо влияние върху един от най-ценните ресурси на Земята- самата почва. За да може да съществува земеделието устойчиво във времето, съответно и ние от наша страна да можем да съществуваме, защото най-главната роля на земеделието е да произвеждат храна, най-вече трябва да се обърне внимание на методите, по които се практикува земеделието, така че то да пази почвата за по-дълъг период. Прецизното земеделие доста помага, защото дава точна представа на фермера на кое място какво да се предприеме, максимално ефективно да се приложат средствата за растителна защита или пък торовете, така че да не се влошават почвите от прекомерно преторяване или прекомерно използване на препарати за растителна защита; да не е нужно да се влиза постоянно в полето, да се утъпква почвата и да се запечатва от тежките машини. Прецизното земеделие и следенето на посевите от разстояние- от спътникови снимки или дистанционни сензори, дават точно това на земеделеца- на точното място, точната доза, в точното време, така че да може да бъде постигната максимална ефективност от гледна точка на разходи- да не се дават излишни пари за торове, препарати и т.н. и от друга гледна точка- да може да се опази почвата от прекомерното въздействие на агрохимията."  
Според Евростат селското стопанство отговаря за около 10% от емисиите на парникови газове в ЕС. Налице е и прекомерната употреба на торове и пестициди, както и ерозия на почвата. Прецизното земеделие ще помогне за намаляване на отрицателното въздействие на селскостопанския сектор върху околната среда. 
През следващите десетилетия, прецизното земеделие  ще бъде необходимо на земеделските производители от ЕС, за да подобрят добивите си с по-малко налична обработваема земя. То ще окаже значително въздействие върху живота ни в дългосрочен план. Научноизследователската и развойна дейност ще бъде ключова движеща сила, а в бъдещата Обща селскостопанска политика трябва да се помисли за повече инвестиции в модерни технологии като биосензори, роботи, спектрографски изображения, автоматизирани системи за управление и дистанционно наблюдение, се посочва в Проучването на Комитета за бъдещето на науката и технологиите. ЕС би могъл да подобри своята политика за развитие на селските райони, като финансира иновациите в селското и горското стопанство. Друга възможност е да се създаде трети стълб в рамките на ОСП 2021-2027, посветен на екологично устойчиви технологии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!