Цитау, в сърцето на Европа


Близо 30 хиляди души наброява Цитау. Малкият граничен град се намира в най-източната част на Германия, на границата на бившата ГДР с Полша и Чехия. До падането на Берлинската стена регионът страда от географското си разположение на брега на реките Одер и Найсе, отдалечен от столицата Берлин. Днес обаче жителите му с гордост заявяват, че се намират в сърцето на Европа.

След приемането на съседните Полша и Чехия в ЕС през 2004 г. хората в пограничните градчета Богатиня в Полша, Либерец в Чехия и Цитау в Германия живеят буквално заедно. Туристическият информационен център в немския град дори съвсем умишлено назначава чехкинята Даша Хрехова, за да се чувстват посетителите от Чехия по-комфортно. Всеки ден на път за работа Даша минава две граници - от Чехия през Полша към Германия. Това й отнема 10 минути. Единственият проблем за младата чехкиня е валутата: "От полската и чешката страна на границата може да се плаща и в трите валути. Но в Германия приемат само евро. Затова трябва непрекъснато да обменям пари, а това е досадно."

На два километра от Цитау е границата с Полша, а само няколко метра по-нататък - границата с Чехия. Там, в Либерец, в спортното училище, учат деца от трите съседни държави. Бенет Росми е родом от Цитау, но учи и тренира хокей на лед в Либерец. В Чехия - национален спорт. Бенет е на 16 и учи чешки език от първи клас. "Всички тренираме заедно и сме приятели. Езикът няма значение", споделя Бенет. Родителите му не са поколебали и за миг, преди да го запишат в спортното училище в Либерец. "Отнасят се към него така, сякаш е чех. Границата няма никакво значение", казва бащата на Бенет, Дирк Росми.

В Цитау живее и работи и Радек Спихалски. Полякът и германският му партньор търгуват в Германия с дървен материал, произведен от бащата на Радек в Полша. "Започнахме през 2004 г. Тогава продавахме стоката си от камиона - толкова малки бяхме." А партньорът му Ларс си спомня: "Чакахме по 12 часа на границата." Бизнесът на двамата приятели от студентските години се разраства и днес те търгуват дори с далечна Япония. Радек и Ларс са женени за полякини, живеят в Цитау, децата им говорят в къщи полски и немски, а в училище учат и чешки. "На първо място те са европейци", казва съпругата на Радек, която смята, че който живее в пограничен район, трябва да говори езика на съседите.

На практика Цитау се намира в сърцето на Европа. Според кмета това е напълно достатъчно за кандидатурата на целия граничен район за европейска столица на културата през 2025 г. "Дори само кандидатурата е икономически фактор. Естествено, надяваме се на инвестиции и на по-голямо внимание върху нашия край", смята кметът на Цитау Кай Гребаш.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!