Доц. д-р Николай Попов: Всеки трябва да използва акта за делегиране на власт


Доц. д-р Николай Попов е преподавател в Катедра „Международни отношения“ в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград.  „Веднъж на пет години ние гласуваме за европейски депутати.  Правото на ЕС, което формират като съзаконодатели със Съвета, оформя до голяма степен  и има пряк ефект върху националните законодателства, определя начина, по който ще живеем ние. Значението на този акт е голямо и би трябвало всички граждани да бъдат активни и да правят своя избор“.

  Според доц. д-р Николай Попов гласоподавателите избират профила на кандидатите за евродепутати. Евродепутатите представляват европейските граждани, би трябвало да представляват интересите на големи социални групи. Най-важното е кандидатите за евродепутати да бъдат образовани, да познават начина, по който функционира ЕС, защото ще работят в една много сложна политическа система, да говорят един или два езика.

  На въпроса мотивирани ли са младите хора да гласуват, доц. д-р Николай Попов отговори: „Сложно е да се каже. Има леко отдръпване от политиката. Има и активни млади хора, които искат да изразяват своята позиция. Изборите ги активират, но резултатите ще покажат.“

  Весела Радева и Димитър Попов са студенти I курс, специалност „Право“ и за първи път ще направят своя информиран избор за депутати в ЕП. Според тях най-важното е кандидатите за евродепутати да имат нужните познания как функционира ЕС, да имат връзка с хората, да ги подкрепят и да защитават интересите им в ЕП. Да бъдат уверени, с висок морал, ценностна система и да притежават високи нравствени качества. 

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!