Елжбета Биенковска: Трябва да се увеличи общият разход на ЕС за отбрана

евранет сигурност, отбрана

Общият разход на ЕС за отбрана е под 1% от БВП, финансирането в тази област трябва да се промени. Това каза европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество Елжбета Биенковска по време на конференция „В търсене на съгласувана сигурност за растеж и просперитет: Стълб за стабилността в Европа“.Тя посочи, че през последните няколко години се вижда, че има много голяма промяна във всички държави членки в областта на отбраната:

"Това, което правим, в никакъв случай не противоречи на това, което държавите членки правят заедно с НАТО. Напротив, когато държавите от ЕС работим заедно с областта на отбраната, ние допълваме това, което се прави в рамките на НАТО и дори го правим по-силна организация. Мисля, че сътрудничеството в областта на отбраната трябва да се счита за възможност, което означава, че Европа става съюзник на НАТО. И съвсем ясно трябва да знаем, че когато подобряваме своята боеспособност, ние укрепваме не само ЕС, но и своите дейности в НАТО"

Еврокомисарят обясни, че досега сътрудничеството ни е областта на отбраната не е било устойчиво:

„Трябва да се укрепи европейската промишленост в областта на отбраната и да се намали пилеенето на средства. Начинът, по който се разходват парите в сектора, не е унифициран, което означава, че нашето колективно сътрудничество е поставено под заплаха. А в никакъв случай не трябва да допускаме това."

Най-голямата изненада от конференцията по сигурността в Мюнхен вероятно ще остане неочакваната промяна в позициите на Съединените щати  относно плана на ЕС за повече инвестиции в областта на отбраната.По време на тридневната среща на високо ниво американските дипломати изказаха притеснения,че новите действия на държавите-членки могат да доведат до протекционизъм и отслабване на Организацията на Североатлантическия договор.Коментарите предизвикаха неразбирателство сред представителите на ЕС,имайки предвид, че в продължение на години именно Вашингтон настояваше европейците да инвестират повече в отбрана.През последната година призивите за действия в областта на отбраната доминираха дискусиите в ЕС, а реформаторски настроения президент на Франция Еманюел Макрон се погрижи да даде нужния допълнителен тласък. Крайният резултат от това беше пактът "ПЕСКО" /Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната/. ПЕСКО съдържа 17 инициативи-от подобряване на мобилността на съюзническите армии до бюджет за военни изследвания и беше подписан от 25 от 28-те страни-членки,включително България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!