Европейският съюз затяга режима за оръжия и експлозиви

Снимка: МВР


Европейският парламент въведе поредни мерки за предотвратяване на терористични атаки, като затегна правилата за използването на взривните вещества и оръжията. Усилията са насочени в превенция, след като се оказа, че при много терористични атаки в Европейския съюз през последните години са били използвани взривни вещества, направени в домашни условия ‒ например, в Париж през 2015 г., в Брюксел през 2016 г. и в Манчестър и Лондон през 2017 г. Химическите съставки, които са били нужни за производството им, известни като прекурсори за взривни вещества, могат да бъдат открити в множество продукти ‒ прах за пране, изкуствена тор, горива, химически продукти за пречистване на водата и др. С одобрените правила от Европейския парламент сдобиването с вещества за изработване на експлозиви в домашни условия ще е много по-трудно и се затягат правилата за това кой и как може да закупува подобни вещества.
Въвежда се ясна дефиниция за „масов потребител“, който няма да има право да закупува веществата, и за „професионален потребител“, който ги използва в работата си. Тъй като терористите променят „рецептите“ си за производство на експлозиви, към списъка с опасни химически вещества, подлежащи на ограничения, се добавят още няколко, като сярната киселина.
Новите правила ще важат и за продажби в Интернет. Особено важно е да бъдат накарани онлайн платформите да се съобразяват със задълженията по това законодателство, посочва депутатът Андрейс Мамикинс от Групата на социалитите и демократите, автор на позицията на Европарламента.

"Стотици животи на нашите европейски съграждани щяха да могат да бъдат опазени в последните 5 години, ако имахме по-строги разпоредби за продажба на прекурсори."

Всички държави-членки на Европейския съюз ще трябва да наложат и по-строги мерки за контрол върху оръжията с халосни патрони. Понастоящем такива оръжия могат да бъдат продавани без разрешение в някои страни от Евросъюза, но с актуализираната директива, вече ще се регистрират под същите условия като огнестрелните оръжия, подчертава авторът на доклада от Европейските консерватори Вики Форд:

"Конкретен проблем беше с т.нар. "акустични оръжия" - онези оръжия, преправени да стрелят само с халосни патрони, но след това отново преправени за огнестрелни и използвани в терористични атаки, като тази в "Шарли Ебдо". След като стават оръжия с халосни, за тях не се изискваше разрешително. Сега променяме условието, като и при преобразуване в халосни оръжия, те пак да са под контрол. Директивата осигурява легалните оръжия да се носят легално в Европа. Запушихме пропуските в законите, позволили на терористите да действат."

Актуализацията на директивата  засилва и правилата за маркиране на огнестрелни оръжия и изяснява статуса на деактивирани оръжия, като новите деактивирани оръжия ще се декларират пред националните власти.
Въвежда се нов, по-стриктен контрол за някои полуавтоматични огнестрелни оръжия,  както и върху автоматични оръжия, които са били модифицирани в полуавтоматични. В същото време, лица, които вече са собственици на такива оръжия, ще могат да продължат да ги притежават, ако тяхната държава членка е съгласна.

Новите правила също така изискват цялата информацията, необходима за проследяване и идентифициране на огнестрелни оръжия, да бъде въведена в национални регистри и да се подобри обмена на информация между страните от ЕС.

За "Евранет +": Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!