Процесът на евроинтеграция на Западните Балкани през последните 6 месеца

евранет плюс Западни Балкани


До края на юни, лидерите на Европейския съюз трябва да решат дали да дадат на Албания и Северна Македония дата за начало на преговори, както препоръча Европейската комисия. 
В края на ноември 2018-та, в последните месеци на предишния  Европейски парламент, беше приета резолюция за усилията на държавите от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграцията. В пленарната зала бяха одобрени доклади за напредъка на Сърбия, Косово, Северна Македония, Албания и Черна гора. Като най-напреднала тогава в преговорния процес беше определена Черна гора, като беше подчертано, че страната потенциално може да е готова за членство в ЕС до 2025 г., Препоръчано беше политическото ръководство на страната да се съсредоточи върху проблемите с правовата държава, свободата на медиите, корупцията, прането на пари, организираната престъпност и свързаното с нея насилие. Докладчикът по темата, британецът д-р Чарлз Танок, подчерта
"Въпреки общото ниво на напредък, остава нашата загриженост за свободата на медиите в Черна гора. В три последователни доклада, в които се отчита напредък, Европейската комисия подчертава,  че няма развитие по отношение на свободата на изразяване и в свободата на медиите, а това е важен въпрос за изпълнение на изискванията по преговорните глави 23 и 24.."
Явно, според Европейската комисия, тази препоръка не е взета под внимание, защото в представения преди две седмици доклад за напредъка на евроинтеграцията на Западните Балкани, Черна гора не беше сред отличниците. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан посъветва управляващите в Подгорица, както и в Белград да се фокусират по-настойчиво върху правосъдните реформи и борбата с корупцията. Отличниците сега бяха Северна Македония и Албания. Европейската комисия препоръча, за втори път, начало на преговори за присъединяване. Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини 
"Дълбоката и безпрецедентна съдебна реформа в Албания, както и промените в Северна Македония са пряк резултат от огромното желание за промяна на хората в тези страни. Както винаги сме подчертавали, те направиха фундаментален избор като поставиха присъединяването към ЕС за своя национална цел."

Още едно сравнение на напредъка на Западните Балкани от ноември до края на май - в резолюциите за петте държави от Западните Балкани на Европейския парламент преди шест месеца, общата препоръка беше за нормализиране на междусъседсктие отношения между петте страни, да се засили и да стане по-ефективна борбата с корупцията, да се работи усилено за реформа в публичната администрация и за преодоляване на политическите противопоставяния. Почти същото повтори в края на май еврокомисарят Йоханес Хан. 
"На Западните Балкани остава още много работа по въпросите на върховенството на закона, човешките права, борбата с корупцията и организираната престъпност, добросъседството, като се следва отличния пример на Северна Македония. "




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!