Европари – като възможност за превенция срещу бедствия

Почистването на канала Вая
Снимка: Областна администрация-Бургас

Как европейски средства могат да помагат срещу природни бедствия – кога-превантивно и кога-след като се се случили.

Първият пример е с областната администрация в Бургас. Каналът, който свързваше езерото Вая с морето, от години беше запушен – с растителност и с отпадъци и създаваше големи проблеми. Една част от него беше почистена, след спечелен от администрацията проект по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Всеки момент трябва да се подпише договор за втората част на канала, до края на годината да се възложи поръчката и догодина да стартират дейности, поясни областният управител Вълчо Чолаков.

"Сега ни предстои по-трудният етап от чистенето, защото там има заблатена част от канала. Ще изисква повече човешки и материален ресурс като обезпечение, за да може да бъде направен отново устойчив път, който да продължи до езерото Вая. Така, от сега нататък, да го почистваме, като се наложи и да го поддържаме периодично."

На другият полюс, малки и бедни общини, като Камено, трябваше да се справят с последствията от наводненията преди две години. 1.7 милиона лева, от европейския фонд „Солидарност“, бяха отпуснати на тях за реконструкция на два пътя. Участъкът между селата Черни връх и Полски извор почти е ремонтиран, скоро започва и работата по пътя между Константиново и Ливада.

Средства от същия фонд бяха отпуснати и на Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!