Радан Кънев: Моята задача е в България да има европейско жизнено равнище

Снимка: БГНЕС

В рубриката ни „Евранет +“ ви представяме новият евродепутат Радан Кънев, избран от листата на Демократична България. Кои ще бъдат основните му приоритети като евродепутат? „Едно от най-важните за мен неща в бъдещата ми работа като евродепутат ще бъде усилието за общата европейска сигурност и отбрана. Това е тема, по която България трябва да бъде много активна, тъй като е страната с външни европейски граници. Европейска отбрана означава на първо място сигурност по Българо-турската граница и тук нямам предвид само оградите и бежанците, които също са важна тема. Но за мен важната тема е да се боря за интересите на българския военно-промишлен комплекс. Да стане той част от общоевропейската отбранителна философия. Ще се боря и за пълната ревизия на Дъблинския регламент – нещо, което отдавна е в дневния ред на ЕП, но поради големите различия на интереси в него, стои по-скоро блокиран.

Следващата тема, която е изключително актуална е темата за енергийния съюз. Това е много амбициозен проект, който би могъл да бъде изключително важен за страни като България. Там трябва да се преборим не само с другите клиантелни на Русия правителства, но и с интереса на германската тежка индустрия, но тази тема е първостепенна и би означавала за България независимост.

И третата тема, но не по важност, е темата за създаване на единна европейска прокуратура и въобще темата за европейското правосъдие за мен е от много съществено значение. И аз ще работя за това сега създаващата се европейска прокуратура да бъде максимално силна и ефективна. Едно силно европейско правосъдие може да върне в България и отдавна загубената надежда за справедливост.“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!