В България както държавните институции, така и частните телекоми работят, за да може 5 G да стане факт

Мрежите от пето поколение са бъдещият гръбнак на цифровата икономика, посочват експертите. Милиарди устройства в Европа и по света ще бъдат свързани по между си и ще обменят информация - в енергетиката, транспорта, финансите, здравеопазването например. В България, както държавните институции, така и частните телекоми работят, за да може 5 G да стане факт. До края на годината трите големи телекома в страната имат готовност  за първите тестове на технологията. Свързаността на устройствата, обаче дава възможност за пренасяне на чувствителна за потребителите информация. Затова всяка държава членка на Евросъюза трябва да извърши национална оценка на риска за инфраструктурата на 5 G мрежите. Еврокомисар Мария Габриел, поясни:
"Искаме Европа да има обща позиция, защото 5 G не е по-високо скоростен интернет.  5 G, всички сме съгласни, че е централизиране на инфромация, която вече не минава през сърварите, а през мобилните оператори. И там риска за конфиденциалността и за недоброто използване на данните  става много по-голям. Включително и шпионаж. Още повече, че в сегашния китайски закон за киберсигурност има задължение за тези фирми да докладват на правителството. Това са факти."
Високото ниво на кибер сигурност може да бъде гарантирано чрез съгласувани мерки, както на национално, така и на европейско ниво. :
"Затова на държавите членки казахме следното: нека да имаме единна позиция. Те трябва да направят преглед на своите политики до юни месец. До края на годината искаме да излезем с много голяма яснота кои са стандартите, които трябва да бъдат спазвани."
Предстои Европейската комисия и агенцията за киберсигурност на Европейския съюз ENISA да създадат общоевропейска рамка за сертифициране. Държавите членки се насърчават да си сътрудничат с Комисията и ENISA във връзка с даването на приоритет на схемата за сертифициране, която обхваща 5G мрежите и оборудването за тях. Еврокомисар Мария Габриел посочва:
"Рабтоната група ще бъде много скоро съставена към кибер агенцията ENISA. Държавите членки имат своята работна група и това е дно от нещата, в което можем много да напреднем"
В българското законодателство предстои въвеждането на изискванията на Европейския кодекс за електронни съобщения. С тях ще се подкрепи въвеждането на 5G мрежите в страната.
Освобождаването на честотите, които в момента се използват за сигурността и отбраната в България, понижаване на цените за ползването на честотите и тромавия процес със строителните разрешителни са трите най-тежките проблеми пред трите големи телекома у нас във връзка с въвеждането на  5 G , обобщава Жанет Захариева - съветник на борда на директорите на 1 от трите телекома:
"Имаме предложения към държавата, които сме обосновали извън това, че има сравнителни характеристики, които показват, че понастоящем спектърът принципно е скъп, в срамнение с други държави. Но ние показваме в цифри и как намаляването на цената на спектъра ще отключи инвестиции именно в  5G мрежи и в улуги."
Трите големи телекома в България очакват, че през 2020 година ще се появят първите места, на които ще функционира 5 G мрежа в страната. Навлизането на технологията за масовия потребител се очаква едва в края на 2022 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!