България се готви за следващия програмен период - от 2021 до 2027 година

Главна цел е повишаване благосъстоянието на населението чрез проекти, които стимулират икономическото развитие на съответните общини

Държавните институции и общините в България вече се подготвят за следващия програмен период (2021-2027 г.).

Преди година Европейската комисия представи рамката на политиката за сближаване и на общата селскостопанска политика.

В първата област има водещи приоритети - ресурсът по Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд се съсредоточава върху две цели - иновации и икономическа трансформация и екологосъобразна Европа, т.е. - подкрепа за нисковъглеродна икономика и борба с измененията на климата.

Към тези цели България ще трябва да насочи 60 % от определения ресурс. Предвижда се европейското финансиране да бъде между 40 и 70 на сто от стойността на конкретните проекти.

По общата селскостопанска политика ще въвеждаме стратегически план за развитие на селските райони. 40 % от общия ресурс по програмата ще бъде насочен към опазване на околната среда.
Предприетите мерки за развитие на селските райони са сведени до 8, те са предимно услуги. Размерът на безвъзмездната помощ е 75 процента.

ЕК предлага и затягане на финансовата дисциплина за новия програмен период. Заявеният бюджет за всяка година трябва да се удвоява до 2 години след това. Това изисква проектна готовност от началото на 2021 година и обсъждане на някои важни въпроси като пространственото планиране на България.

Чуйте още по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!