Новите български евродепутати - център-дясно и ДПС

Снимка: БГНЕС


Европейският парламент поема своя петгодишен мандат. В него център-дясното пространство отново доминира, макар водещата дясна партия  - Европейската народна партия да отстъпи с близо 40 места. За сметка на това либералите увеличиха присъствието в Европарламента  почти двойно. Проевропейските партии запазиха позиции в България. ГЕРБ, след редицата размествания, в крайна сметка изпрати в Брюксел досегашните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев - последният зае евродепутатското място след като водачът на листата Мария Габриел предпочете да довърши мандата си на еврокомисар, вместо да става евродепутат, а Лиляна Павлова беше номинирана от правителството за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка.
Така управляващите ще изпратят в Брюксел само едно ново лице - Александър Йорданов от подкрепилия ги СДС. Йорданов поема мястото си в Европарламента с важните задачи пред България и региона:

"България да бъде приета в Шенген, да влезнем в Еврозоната, да съхраним кохезионната политика и след ключовата 2020 година. Искам да помогна на нашите приятели от Република Северна Македония да станат член на Европейския съюз. Да работим така, че да направим още по-добър и сигурен живота на българските граждани. Нашият европейски народ заслужава да има европейски доходи и европейско самочувствие."

ДПС изпраща в Брюксел досегашни евродепутати - Искра Михайлова и Илхан Кючюк и едно ново попълнение - Атидже Алиева Вели, след като първите двама в листата Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха да стават евродепутати. Атидже Алиева тръгва с ясна визия за работата си в Европейския парламент:

"Считам, че има какво да се направи за общата селскостопанска политика в България. Екипът, с който ще работим, ще може да следи и ще може да участва активно в определянето на новата селскостопанска политика. Има заложени доста  дейности, които подпомагат и младите земеделски производители."

Извънпарламентарната десница също излъчи евродепутат. Демократична България ще бъде представлявана от водача на листата си Радан Кънев - за когото темите правосъдие, миграция и енергетика ще са водещи в неговата работа:

"Има някои основни проблеми, т.нар. досиета, които са изключително важни за България - това е усилието за общоевропейска сигурност и отбрана - тема, по която България като гранична европейска дъражва и то с много външни граници, трябва да бъде много активна. Европейска отбрана означава, на първо място, сигурност по българо-турската граница. Темата за енергиен съюз също е първостепенна, тя означава за България независимост, преодоляване на проблемите с монополите и по-добри цени за гражданите и за индустрията. Естествено, за всеки, който ме познава и като човек, и като адвокат, и като политик - темата за европейското правосъдие е изключително важна за мен."

За "Евранет +: Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!