Наркотиците - все по-достъпна заплаха

Снимка: thinkstock/guliver
Докладът на европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании показва, че справянето с наркотиците и зависимостите представлява сериозно и сложно предизвикателство.

Естеството, достъпността и пристрастяването към наркотичните вещества непрекъснато поставят многостранна заплаха за нашите граждани, за младежта и обществото ни.

Наркотиците засягат живота на милиони хора по света, като ситуацията продължава да се влошава и за съжаление, ЕС не прави изключение. Тазгодишният доклад представя тревожна картина на рекордно равнище на заловени нелегални наркотици.

От една страна това означава, че правоприлагащите органи си вършат добре работата. От друга страна, обаче, това показва колко голям е броят на хората, които могат да получат достъп до наркотици.

Това е видно най-вече по отношение на наличността и разпространението на кокаина. Доставките на наркотици стават все повече цифровизирани, като се появяват все по-нови и нови канали, включително и социални медии и криптирани приложения за съобщения.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!