Защо Европейският съюз все още се колебае за членство в него на страните от Западните Балкани ?

Снимка: informo.bg


2020 година бе поредният срок, който европейските лидери посочиха като период за вземане на решение за това ще продължи ли разширяването на Съюза и какво ще е бъдещото в него на страните от Западните Балкани.
Европейският съюз ще се върне към обсъждането на въпроса с  разширяването преди срещата на върха в Загреб през май догодина, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след поредното отлагане на решението за даване на дата за начало на преговори на две от страните от региона, кандидатстващи за членство в Европейския съюз - Република Северна Македония и Албания. Удължаването на срока за този процес стана по предложение на Франция, подкрепено от Дания и Нидерландия с мотив, че е необходима реформа на процеса на присъединяване към общността.
Идея, която председателите на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск определиха като грешка:
По-голямата част от членовете на Европейския съюз искат открити преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Подобно решение изисква единодушие сред страните - членки, което не беше постигнато. Северна Македония и Албания  нямат вина за това. Те са изпълнили условията и са готови да започнат преговори. За съжаление страните-членки не бяха. Ето защо не успяхме да постигнем положително решение. Аз лично смятам, че е грешка, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск и призова двете страни да не се отказват от намерението си за членство в Европейския съюз.
Доналд Туск, заедно с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и новоизбраният председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се обявиха в открито писмо, че Северна Македония и Албания са изпълнили поисканите от тях от страна на Европейския съюз условия с цената на усилия от страна на гражданите на двете страни, за които европейската перспектива е източник на мотивация и решителност.
Ето защо, Европейският съюз трябва да отстоява ролята си и да защитава интересите си и да предприеме стъпка към интегриране на онези европейски държави, изразили интерес и изпълнили изискванията за започване на процеса на присъединяване, се казва още в писмото на лидерите.
В подкрепа на започване на преговори и на разширяването на Европейския съюз се изказа и еврокомисарят по мграцията Димитрис Аврамопулос:
Нека бъдем много внимателни с Балканите. Не позволявайте на Балканите да бъдат повторно балканизирани по стария начин, по който нещата се случваха тогава,смята еврокомисар Димитрис Аврамопулос. До колко тези призиви ще бъдат чути и ще се превърне ли срещата на лидерите на Европейския съюз през май догодина в Загреб в отправна точка за начало на преговорния процес за Република Северна Македония и Албания и за процеса на разширяване на Съюза в посока Западни Балкани предстои да разберем.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!