Губи ли влиянието си Европейският съюз в Западните Балкани ?

Снимка: БГНЕС


Поредното отлагане на разглеждането на темата за разширяването на Европейския съюз в посока Западните Балкани и желанието за изработване на нови критерии за членство само ще подсилят антиевропейските настроения в региона, предупреждават европейски политици. Блокирането от страна на Франция, Нидерландия и Дания на начaлото на преговорния процес със Северна Македония и Албания и отлагането на разглеждането на процеса по разширяване станаха повод отново да се заговори за възможността страните от района да бъдат обект на влияние от други международни играчи.Нещо, за което неотдавна предупреди и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини:

Ако пропуснем възможността да насърчим и консолидираме сега тези страни, за да направим тази промяна необратима, то виждам риск сили от миналото да се завърнат по отношение на конфронтация дори конфликти , каза Федерика Могерини.

Притеснение, коeто споделят евродепутатите Кати Пири, Желяна Зовко  и Андрей Ковачев:

През последните години Северна Македония и Албания положиха усилия, за да изпълнят всички критерии за да приложат трудни и необходими реформи. И двете страни спазиха обещанието си. Сега беше време ЕС да постигне и да започне преговори за присъединяване.ЕС имаше възможността най-накрая да покаже отговорност и политическа зрялост, но ние се провалихме, окаяно и този провал вреди на имиджа на Европейския съюз в Западните Балкани.

Северна Македония и Албания работиха много и направиха  компромисии всички се надявахме, че усилията им ще бъдат възнаградени. И двете държави често трябваше да отхвърлят привлекателни предложения от други страни. Сега районът се открива към други играчи, които могат да навлязат там,откъдето ние сме се оттеглили,коментира хърватския евродeпутатЖеляна Зовко.

А, според колегата и Андрей Ковачев:

Решението на Съвета изпраща ужасен сигнал, който противоречи на интересите на Европейския съюз в региона. Това блокиране ще има политически последици не само в двете страни, но и в целия район, смята евродепутатът Андрей Ковачев.

На подобна позиция застава и гръцкия евродепутат Стелиос Кологлу:

Имам съобщение, адресирано до господин Макрон - трябва да спрем да играем тесни политически игри с малки държави. Те се нуждаят от помощта ни , каза гръцкия евродепутат Стелиос Кологлу.

На този фон, някак оптимистично звучат думите на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан:

Нашият ангажимент към перспективата на Европейския съюз за Западните Балкани остава непроменен. Интеграцията им  в съюза е и остава стратегическа важна политическа цел в наш взаимен интерес. Ето защо Европейският съюз ще се върне към този въпрос преди срещата на върха на лидерите между Европейския съюз и Западните Балкани в Загреб през май 2020 година,заяви еврокомисар Йоханес Хан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!