Започват филмовите дни "ЛУКС"

От днес до 12 декември Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал "София филм фест" организират традиционните филмови дни "ЛУКС". В седем български града - Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора ще бъдат показани три от най - емблематичните европейски филми от последната година. За осмото издание на филмовите дни "ЛУКС" разказва Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

"Целта е да запознаем зрителите и хората, които проявяват интерес към европейското кино, да представим някои от най - интересните филми, които са излезнали през последните години и да им дадем възможност да видят нещо, което за съжаление по друг начин няма да достигне до големите екрани. Така че, тази година ще прожектираме трите филма финалисти  - от 29 ноември до 12 декември. Като за датите и конкретните прожекции могат да се запознаят на нашата интернет страница на Европейския парламент в България."

Филмовите дни "ЛУКС" се провеждат в целия Европейски съюз, за да представят финалистите за наградата за кино "ЛУКС" на Европейския парламент, като по този начин се подкрепя разпространението на съвременно европейско кино. Тази година сред финалистите, определени от експертно международно жури са два пълнометражни филма и един документален.

 "Тази година трите финалисти са "Нерешеният случай Хамаршьолд", който е документален филм за смъртта на  Даг Хамаршьолд, който е генерален секретар на ООН в началото на 60 - те години, който загива при самолетна катастрофа през 1961 година и навлизаме в някои неразрешени товага от разследването елементи за смъртта му. Много интересен документален филм и два игрални. "Господ съществува, името ѝ е Петруния", който е филм от Северна Македония и е коопродукция заедно с Белгия, Словения, Франция и Хърватия за жена, която участва в традиционното мъжко състезание за ваденето на кръста от реката. Успява да го извади и това съответно предизвиква интересни случки и брожения сред мъжката част от населението, което е участвало в състезанието. И третият филм е "Кралството", който е испански филм коопродукция с Франция, който също е сред борещите се за тазгодишната награда."

Входът за всички прожекции е свободен. Предвидена е и награда за публиката. А каква е тя,  разказва Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Десетте филма, които се борят за наградата, а от тях са отсети три и за тях вече става гласуване на членовете на Европейския парламент, които избират победителя. От догодина вече ще има различен регламент на наградата. Тя ще стане с още по - широк обхват и ще има пет финалиста. Тогава ще бъде и по - различна процедурата за избиране на филмите като и публиката ще участва в определянето на победителя. Това съществува де факто и сега. Зрителите могат да гласуват за филма, който най - много им е харесал на интернет страницата за европейско кино на Европейския парламент или във фейсбук. Имат шанса да спечелят пътуване до Международния филмов фестивал в Карлови вари. Този, който ще пътува се определя с жребий от тези, които са гласували за своя фаворит. Вече сме имали случай това да е българин, така че се надяваме и тази година да стане така."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!