Европейската регионална политика в програмния период на ЕС 2021- 2027 г.

| обновено на 05.12.19 в 10:10

Политиката на сближаване на ЕС за икономическо и социално развитие, помага на регионите да станат по-иновативни.  Пет са основните цели, които ще стимулират инвестициите в ЕС за периода 2021 – 2027 година.
 

Средствата от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд  ще се разпределят в зависимост от благосъстоянието на държавите членки.

Стремежът е към по-интелигентна, по-зелена, по-свързана и по-социална Европа, която  подкрепя местните стратегии за устойчиво градско развитие. Как проектите се осъществяват с активното участие на гражданите? Какво да очакваме от Европейската регионална политика и новия програмен период? Отговорът е от Мариана Хрисчева, ръководител на отдел „Оценка и Европейски семестър“ в Главна дирекция „Регионална и селищна политика“ на ЕК.

Това е политиката, която е най-близко до хората. Проектите имат насоченост за подобряване на живота на хората. Било за по-добра свързаност, защото инвестираме в по-добра транспортна инфраструктура, и сериозно в екологична инфраструктура. Това са питейни или отпадни води. Нашата политика играе ключова роля за промяна живота на гражданите. Ние имаме свидетелства за това. Може би единствената политика, която се прави на място, с много силното участие на социалните и икономическите партньори. Представители на работодателите, профсъюзите и различните групи, включително на хората с увреждания. Партньорските споразумения и програмите се обсъждат в такъв форум. Партньорският принцип е залегнал като изискване при разработването на нашите програмни документи. Мнението на гражданите се взима под внимание. Ключов елемент са самите критерии при подбор на проектите. Мониторинговите комитети наблюдават, как се изпълняват програмите, задължени са да разглеждат оценките, както и да дават своето становище. Гражданите под различни форми имат възможност пряко да участват в тази политика, да бъдат бенефициенти.  

Улеснява се съчетаването на безвъзмездни средства и финансови инструменти, а новата рамка включва и специални разпоредби за привличане на повече частен капитал. Какви финансови средства ще бъдат отпуснати на България?

Помощта, която предвиждаме за България е близа 2% от БВП. Общо 10.1 милиарда е общата сума по кохезионната политика, която ЕК предлага за България. Увеличението спрямо сегашния период е 24%, което е едно от най-големите увеличения, в сравнение с всички други държави, които са бенефициенти по помощта. Това е помощ насочена към всички региони на ЕС. Нито един регион не е изключен от възможността да участва по политиката на сближаване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!