„От фермата до вилицата“ – новата политика на Европейския съюз за храните

Общата идея е за дългосрочна и интегрирана хранителна политика в рамките на съюза в новата Обща селскостопанска политика, която да гарантира безопасни, качествени и достъпни храни за всички европейски граждани, но без да навреди на участниците във веригата на доставки. Фокусът върху екологичната устойчивост на хранителната верига като цяло е приветстван от евродепутатите.

„Ние не можем да позволим фермерите да бъдат слабата връзка в тази интегрирана стратегия“, заявява евродепутатът Изабел Карвалхайс. Според нея земеделските стопани и по-специално малките стопанства трябва да бъдат признати за важната си роля. Обществените ползи, които те осигуряват, трябва да бъдат силен стълб на тази стратегия. Евродепутатът Даниел Буда е на същото мнение, като посочва, че постигането на целите на новата стратегия не трябва да бъде в ущърб на нито един от включените участници.

Българският евродепутат Атидже Алиева-Вели също обръща внимание на необходимостта от балансирана политика за храните и тяхната сигурност, като дава конкретни примери. Един от тях е в областта на животновъдството, което е най-големият замърсител, но консумацията на месо и производството не могат да бъдат намалени заради необходимостта от пълноценно хранене и заради икономически и финансови показатели. Над четиридесет милиона от населението на Европейския съюз не може да осигури пълноценна и здравословна храна поне един път седмично – подчертава Атидже Алиева-Вели. От друга страна прекомерното намаляването на консумацията на месо ще засегне финансовата стабилност на животновъдите.

Един от важните акценти в политиката „От фермата до вилицата“ е и достъпът до земя за устойчиво производство, възстановяването на устойчивите и здрави агроекосистеми, базирани на агроекологията.
„Една от заложените цели в новата политика на Европейския съюз за храните, отбелязва българският евродепутат Атидже Алиева-Вели, е и намаляването на употребата на пестицидите с двадесет и пет на сто до 2023-та година, както и намаляването на въглеродните емисии наполовина.“
Цялостната стратегия на ЕС, която подкрепя прехода към устойчиви хранителни системи, също така трябва да изгради по-справедливи, по-къси и прозрачни вериги за доставки и да включи търговията в услугата за устойчиво развитие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!