Евродепутатът Емил Радев - първият българин в ръководството на групата за хуманно отношение към животните в ЕП

| обновено на 06.12.19 в 07:55



Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е първият и засега единствен българин, избран за вицепрезидент на интерпарламентарната група за благосъстояние и хуманно отношение към животните. радев работи в тази група за пореден мандат. В представянето на приоритетите си като вицепрезидент пред членовете на комисията, той подчерта амбицията си да действа активно за идентификация и регистрацията на бездомните и домашните животни, както и за ограничаване нелегалната търговия с домашни любимци. В интервю за "Хоризонт" Емил Радев обобщи  как предстои да преминат следващите четири години в програмата на цялата група в Европейския парламент, в която всеки депутат участва по собствено желание.
ЕМИЛ РАДЕВ Приоритетите на интерпарламентарната група на защита на животните са много ясни. Ние ще настояваме през настоящия парламентарен мандат Европейската комисия да направи реформи, свързани с новата селскостопанска политика, транспорта на живи животни в рамките и извън ЕС, проблемите, свързани с домашните животни като кучетата и котките и тяхната регистрация и идентификация, нелегалната търговия с домашни животни и трафика на диви животни и защитени видове, търговията с продукти от животински произход, както и, разбира се, защита от насилие на домашните и дивите животни. Всичко това е, разбира се, и мой приоритет. Основно ще наблюдавам как се води борбата с насилието срещу животните, защото виждаме, че това вредно явление като че ли не намалява, а се засилва в течение на годините. Да не говорим за незаконния бизнес с продажба на домашни любимци, кучета и котки главно, който носи милиарди печалби на тези, които го извършват. 
ВЪПРОС Господин Радев, в България много актимвно хората подписват петиция и настояват за забрана на фермите, в които се отглеждат американски норки, нетипични за българската природа, с цел изролзване на техните кожи за различни аксесоари. Виждам и че в ЕП също се говори за това съществуващо все още в някои европейски държави нехуманно отношение ...
ЕМИЛ  РАДЕВ  Изключително жесток бизнес! Ще продължим натиска от ЕП към ЕК ако може да има промени в законодателството на европейско ниво и да се преустанови този бизнес. Това е и опасен бизнес, защото, ако тези животни избягат и бъдат освободени, оттам нататък екологичните последици биха били огромни и непредсказуеми. Да не говорим колко жестоко е добиването н акожи от тези животни.
ВЪПРОС Промените в ОСП влизат ли в допир с една петиция, която беше внесена тази година в ЕП за прекратяване на отглеждането на слескостопански животни в клетки? 
ЕМИЛ РАДЕВ За съжаление, все още новата селскостопанска политика не дава отговор на този въпрос. Ние, от интергрупата, ще настояваме и за такива промени в законодателството... 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!