Андрей Новаков: България е активна в преговорите за разпределянето на европейските фондове до 2027 г.

Повече пари за регионите в Европейския съюз и по-лесен достъп до финансиране предвижда общият регламент за фондовете на ЕС от 2021 до 2027 година. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков, главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г.

Напредваме с подготовката за следващия програмен период. Имам големи надежди, че по време на настоящото финландско председателство ще успеем да покрием почти половината от регламента, за да може още след Нова година българските общини да знаят какви ще са условията, по които ще се кандидатства, за да имат проектна готовност“, каза още той.

Електронното подаване на документи по европейските проекти се оказва сред основните предизвикателства по време на тристранните преговори.

Но България е една от държавите, които най-добре се справят с това. Нашата програма ИСУН е сочена за пример като една от програмите в ЕС, които са образец. Все още има държави, които не могат да попълват документи в електронен формат. Аз се надявам хартията да бъде редуцирана на 100%, за да се намали и бюрокрацията. Ще се спестят още време, ресурс и усилия“, допълни Андрей Новаков.

За да стартира програмният период навреме, крайният срок, в който трябва да бъдат финализирани преговорите по Общия регламент за разпределение на средствата от ЕС, е 31 декември 2020 година.

Разбира се, в реалността нещата не работят така и затова трябва да сме готови още по-рано – до септември-октомври. Трябва да знаем с колко пари ще разполагаме и по какви точно правила ще се кандидатства и отчита“, каза още евродепутатът.

По думите на Андрей Новаков България е активна на масата на преговорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!