Европейската комисия с нови идеи за решаване на бежанската криза

Снимка: БГНЕС

Миграцията и начините за справяне с проблема с миграционните потоци в Европа остават един от приоритетните въпроси за Европейския съюз и в мандата на новоназначената Европейска комисия. Председателят й Урсула Фон Дер Лайен вече даде заявка, най - късно до месец юни 2020 година екипът и да оповести предложения за търсене на решение, което да сложи край на предизвикващата от години полемика в Европейския съюз тема - за мигрантската криза. Като един от начините за това председателят на еврокомисията Урсула Фон Дер Лайен вижда изготвянето на нов пакет от мерки, в който трябва да бъде включена и промяна в съществуващата сега в Европейския съюз политика за убежище.
Искам да предложа нов пакт за миграция и убежище, защото смятам, че се нуждаем от различен от досегашния подход в тази посока. Целта ни е да изградим модел, по който миграцията да се управлява устойчиво и хуманно, но най-вече ефективно. Миграцията няма да изчезне, тя ще остане с нас и за това Европа трябва да намери отговор, който  едновременно да хуманен и ефективен. Би трябвало да направим това.  
Според Урсула Фон дер Лайен изготвянето на нов договор за миграцията и убежището би бил от полза за Европейския съюз:
Трябва да реформираме системата си за убежище, за да разбием създадения от трафикантите на хора - бизнес модел. Важно е да укрепим външните си граници, за да се върнем отново към напълно функциониращ Шенген. Трябва да инвестираме в нашите партньорства и в страните на произход.
Урсула Фон Дер Лайен очаква в съюза да се постигне консенсус по реформата на споразумението, по силата на което в момента молбите на мигрантите за убежище се обработват от страните, в които те пристигат. С евентуалната промяна на тази процедура ще бъде отговорено на очакванията на страни като Италия, които отдавна настояват за преразглеждането на действащите в момента правила за убежище:
Става дума за по-добро разпределение на усилията в Европейския съюз  и преди всичко за оказване на по-голяма помощ на страните като Италия, Испания и Гърция, които са на първа линия при пристигането на мигранти.
Нещо, за което многократно от началото на мигрантската криза се обявяваше и бившият ресорен еврокомисар Димитрис Аврамопулос:
Независимо колко защитени и сигурни са външните ни граници, Европа ще продължава да има нужда да управлява по-добре миграцията вътре в самата Европа. Трябва да завършим реформата в Европейската система за убежищата.
Председателят Фон Дер Лайен е категорична, че:
Хората очакват Европа да намери общо решение за споделеното предизвикателство - миграцията. Това е проблем, който ни раздели. Но, ние трябва да продължим напред, защото се нуждаем от намиране и вземане на решения, които да са в интерес на всички нас.
И даде да се разбере, че независимо от готвените промени:
Европа ще продължи да предоставя убежище на всички, които се нуждаят от международна закрила. В наш интерес е тези, които остават на територията на страните - членки да се интегрират в нашето общество, каза Урсула Фон Дер Лайен.. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!